Fitnes i dijeta

Hauserova dijeta: Rešite se masnoća uz 7 kg manje

Jedite koliko možete, ali bez preterivanja.

Četvrtak, 22.01.2015.

15:37

Izvor: ordinacija.hr

Default images

Podeli:

Nutricionista Gejlord Hauser je već sredinom prošlog veka upozoravao na važnost zdrave ishrane, i sastavio sedmodnevnu dijetu od voća i povrća...

Zdrava ishrana nije moderna "izmišljotina“, iako joj se u posljednjih 20-ak godina ukazuje više pažnje nego ikada pre. Jedan od pobornika zdrave ishrane bio je i američki nutricionista Gejlord Hauser koji je sredinom prošlog veka sastavio sedmodnevni jelovnik za rastvaranje suvišnih masnoća i organizmu, a kojim ćete istovremeno snadbeti telo dodatnim vitaminima i mineralima i u to vreme izgubiti i do tri kilograma.

Ako ste ljubitelj voća i povrća, bogat i raznovrstan jelovnik će vam sigurno odgovarati. Hauser je jela svrstao u sedam grupa, a njih sve možete da konzumirate prilikom te nedelje.

Sedam grupa jela:

Prva grupa

Voćni sokovi - prirodni sokovi od ribiza, pomorandže i grejpfruta.

Druga grupa

Sokovi od povrća - prirodni sokovi od paradajza, kiselog kupusa i šargarepe.

Treća grupa

Vrući čajevi - prirodni čaj od mente, lišća jagode ili matičnjaka.

Četvrta grupa

Različita pića - crna kafa bez šećera, blagi crni čaj bez šećera s limunom.

U četvrtu grupu spada vruća Hauserova kaša

Priprema: uzmite punu šoljicu celera, naseckanog zajedno s peteljkama i lišćem, punu šoljicu naseckane šargarepe, pola šoljice naseckanog spanaća, supenu kašiku usitnjenog peršuna, kašičicu soli, litar vode, šoljicu soka od pomorandže i malo smeđeg šećera ili meda. Sve to prokuvajte zajedno pola sata, procedite i popijte.

Peta grupa

Mlečni napici - jogurt od obranog mleka, kefir, mleko, surutka

Šesta grupa

Sveže povrće - šargarepa, celer, peršun, spanać, krastavci, paprika, mladi pasulj, kelj, kiseli kupus, karfiol, repa, grašak, tikvice, luk.

Sedma grupa

Sveže voće - pomorandža, grejpfrut, ribizle, ananas, limun, jabuka, breskva, grožđe, kruške, marelice, svo bobičasto voće, lubenica.

Kako se pridržavati dijete?

S ovog popisa možete napraviti jelovnike za ovu sedmodnevnu dijetu, a vrlo važno je da obroci budu što raznovrsniji. Jedite svo povrće koje možete u sirovom obliku ili kuvano na pari, u slanoj vodi, bareno ili pečeno, na tiganju bez dodatka masti i ulja.

Zabranjeni su bilo kakvi dodaci za poboljšavanje ukusa, osim soja sosa, meda, smeđeg šećera i soli.

Tokom dana ne smete da konzumirate više od tri šoljice jela iz pete grupe.

Dozvoljena su mešana jela, a sve vrste povrća i voća smete da kombinujete s jogurtom ili limunovim sokom. To se posebno odnosi na salate, koje možete začiniti i soja sosom.

Zabranjene su namirnice koje nisu navedene u grupama, a pritom se misli i na banane, krompir, hleb, puter, šećer, mast, meso, alkohol...

Jedite koliko možete, da budete siti, ali bez preterivanja.

Izvor: ordinacija.hr
Foto: Apolonia/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare