Fitnes i dijeta

Uz švedsku tehniku hodanja do trajne vitkosti i jačeg srca

Da biste smršali, potrebno je da hodate minimalno 35 minuta na dan, a samo 20 minuta hodanja imaće pozitivan uticaj na zdravlje srca i mozga i produžiti život.

Petak, 30.01.2015.

15:59

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Obujte patike i počnite da hodate jer svakodnevna žustra šetnja može da vam produži život, tvrde naučnici sa Univerziteta u Kembridžu. Prema njihovom istraživanju, koje je trajalo 12 godina i obuhvatilo više od 334.000 Evropljana, utvrdili su da umerena aktivnost može da produži život za neverovatnih 30 odsto.

Hodanje je najbolji lek, rekao je još pre više od 2000 godina Hipokrat, a to su dokazali i naučnici sa Univeziteta u Londonu.

Analizirali su sva važnija istraživanja od 1970-ih do 2007. i otkrili da svakodnevno polučasovno hodanje smanjuje rizik od srčanih bolesti kod muškaraca za 18 posto, a hodanje tri sata nedeljno kod žena smanjuje rizik od srčanog udara za 35 odsto, kao i moždanog za 34 posto. Ali ono što ih je iznenadilo je da je pola sata hodanja triput nedeljno smanjilo rizik od smrti kod srčanih bolesnika za 26 posto.

Osim što produžava život, brzim hodanjem, hodanjem uzbrdo ili nizbrdo i “fartlekom” može se i smršati.”Fartlek” je švedska reč koja zapravo znači “igranje brzinom”. U ovom slučaju bi to značilo da treba ubrzavati i usporavati tempo hodanja, a što je hodanje brže, to je i gubitak težine brži.

Kombinujte i menjajte vreme i brzinu hodanja, kao i dužinu koraka. Hodajte osam minuta ubrzavajući korak svaki minut, dok se ne zagrijete. Zatim produžite korak do minuta pa se odmarajte u normalnom koraku dva minuta. Nakon toga minut hodajte na prstima pa se minut odmarajte. Pre hodanja nije potrebno zagrevati se.

Minimalno bi trebalo hodati 35 minuta, ali sa brzim hodanjem treba biti oprezan jer on nekome može da bude preagresivan, posebno ako osoba ima koji kilogram viška. Prosečna dužina koraka je 60 cm za muškarce, a u proseku prepešačimo oko 7000 koraka na dan. Stručnjaci smatraju da bi, ako želimo da iskoristimo sve blagodeti hodanja, broj trebalo da povećamo za još 3000. Deset hiljada koraka iznosi oko 7,6 km, a stručnjaci smatraju da na dan možemo da povećavamo broj koraka za 500 dok ne postignemo željeni cilj. U hodanju, kao i u trčanju, treba paziti i na izbor obuće.

Izvor: 24sata.hr
Foto: mapichai/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare