Našu misicu optužili da promoviše sebe umesto Srbiju

Nedelja, 25.01.2015.

12:14

Izvor: Super žena

Našu misicu optužili da promoviše sebe umesto Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Provincijalci opet o provincijalizmu

pre 9 godina

@ Mladen Mladenović

Ne razumem se dovoljno u srpski vez da bih mogla da kažem u kojoj meri ga ovaj kostim predstavlja. Vidite, o tome se radi, ja ne pričam o nečemu što ne znam. Lični ukusi su jedno, a funkcija ovog kostima drugo. Za takmičenje tipa Miss Universe ovaj kostim je prihvatljiv; nije originalan, kao što Ana kaže, neupečatljiv je, nije baš ni najbolje predstavio Srbiju, ali otkud vam uopšte ideja da je izraz prezira prema srpskoj nošnji? Tim oko Miss Srbije, po meni, radi svoj posao traljavo, ali ne sumnjam da imaju dobre namere. Za nekoga kome su komentari puni patriotizma, doduše uskogrudog patriotizma, imate suviše loše mišljenje o svom narodu. Znate ono, "ko o čemu, baba o uštipcima". Pa nije Srbija samo vaša palanka, da je sve što je različito od nje, automatski i antisrpsko. Pravi patriotizam je podržati sve što dolazi iz Srbije, čak i lepoticu u lošem kostimu.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@PRovincijalci opet o provincijalizmu:
"Ko misli da su srpska narodna nošnja isključivo opanci i jelek, obavezno da poseti Etnografski muzej. Različiti segmenti srpskog društva tokom istorije (nismo svi živeli na istom prostoru) nosili su različitu nošnje..."
------
Ko to tvrdi da su opanci i jelek srpska narodna nosnja? Ako pokusavate da me ubedite da na ovom "ruhu" nase lepotice postoji makar jedan detalj vezan za srpsku tradiciju, srpsku ornamentriku, narodnu nosnju ili vez, spreman sam da se, kao rodjeni provincijalac, zbog cega se veoma ponosim, izvinem. Kada sam govorio o provincijalizmu mislio sam na duh palanke, toliko puta opisanog od strane nasih knjizevnika, na glupost i primitivizam koji "krase" nas narod. Tu osobinu nisam imao prilike da sretnem, ni kod Slovenaca pa dalje do Djevdjelije. Mi smo, cini se, tu "najnapredniji"?! Napravili smo veliki iskorak ka buducnosti, koja nas ceka na kraju tunela..

Provincijalci opet o privincijalizmu

pre 9 godina

Svetski izbori lepote su zanimljivi sa sociološkog stanovišta i ko želi da sazna više o njima, lako će sve informacije naći na internetu. Nacionalni kostim nije isto što i narodna nošnja. Doduše, naše misice su se pojavljivale ranije i u pravoj narodnoj nošnji, ali izbori se održavaju svake godine i valja uneti nešto raznovrsnosti. Koliko će nacionalni kostim da bude uspešan, zavisi od maštovitosti kreatora i novca. U ovom slučaju izgleda da je nedostalo oba. Kreatorka, Vladanka Celić, tvrdi da je ovakvim kostimom želela da predstavi srpski vez. Ko misli da su srpska narodna nošnja isključivo opanci i jelek, obavezno da poseti Etnografski muzej. Različiti segmenti srpskog društva tokom istorije (nismo svi živeli na istom prostoru) nosili su različitu nošnju. Sve one RAVNOPRAVNO doprinose bogatstvu srpske kulturne baštine! Zašto insistirati samo na odeći seljaka, kad je npr. srpska trgovačka zajednica iz Trsta učinila mnogo više za očuvanje srpske kulture. A optuživati jednu mladu devojku, koja se svojski trudila da predstavi Srbiju u dobrom svetlu, da se stidi svog porekla, više je nego podlo.

Ana

pre 9 godina

Novinari jednog tabloida su hteli da naprave skandal ni iz čega, a neupućeni se pecaju. Ti nacionalni kostimi su uvek karnevalskog tipa sa elementima narodne nošnje ili nečega što je reprezentativno za određenu zemlju (primer: Kanada i hokej). Nijedna misica se ne pojavljuje u pravoj narodnoj nošnji jer se to ni ne traži. Naša misica ne određuje sama šta će da nosi, već ono što joj iz kompanije miss Srbija daju, pa nju ne treba ni napadati. Ovaj kostim je samo neupečatljiv, nema govora o skandalu ili blamaži.

nije baš sve tako crno

pre 9 godina

U svakom slučaju ne verujem da je ova devojka birala kakav kostim će obući kao nacionalni. Za to je verovatno zadužen ceo tim koji je prati. Ono što mi pada na pamet je da su možda i spremili našu nacionalnu nošnju a onda bili zatečeni nošnjom koju je nosila Albanska predstavnica koja je ako ne identična onda veoma slična. U tom slučaju jedino što je moglo da prođe je možda naša starogradska nošnja koju nisu imali ili nisu mogli na brzaka da obezbede. Ovako su išli sa nečim što nije nošnja, ali venac oko glave predstavlja nešto što nas asocira na to. Pogledala sam ostale kandidatkinje. Bilo je tu svakakvih kreacija i kerefeka. Slovenačka predstavnica koja je prelepa je nosila nešto što nije bila njihova nacionalna nošnja. Možda je poenta samo nekim detaljem podsetiti na 'zadatu temu', a ne obući baš pravu nošnju. Ne znam ali ne bih bila sklona da se tako obrušim na našu devojku koja pretpostavljam ni za šta nije kriva, a kako videh i nije loše rangirana sa tim outfit-om. Ljudi su skloni da vide ono što hoće i tamo gde ga nema.

Svemir

pre 9 godina

pa na glavi nosi ruze, pa one su nas simbol jos od nastanka republike srbije.
.... ili su to karanfili, sve jedno opet zastistni cvet Srbije.
...Sto volim karanfile!!!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Nema mesta nikakvom čudjenju. Što si veći seljak /ne mislim na opno časno zanimanje koje još uvek izdržava Srbiju/, što si veći provincijalac, što si nepismeniji, to je stid od nacionalnih obeležja, pa i nošnje, daleko veći. U Japanu se prinčevi pojavljuju u kimonima i japankama na najsvečanijim prijemima. Oni su u poredjenju sa nama i našim "japijima i lepoticama", koji jure da osvoje svet, verovatno, zaostali u prostoru i vremenu. Doduše, oni su jedna od najbogatijih nacija i država na svetu ali, nije mi jasno da li to ima bilo kakve veze sa samopoštovanjem sebe, svoje nacije i svoje države? Ova naša lepotica je htela da ispadne prepametna. Da bude iznad ostalih. Da joj se svi dive kako je uspela da preraste nacionalne okvire, i da se otisne u nebesa, i dalje, u interplanetarne prostore?! A većina sveta, taj naš osećaj da budemo NIKO, smatra odlikom sitnih duša. Tako nas i tretiraju.

svasta

pre 9 godina

Zar se ona ili neko iz njenog tima možda stidi naše narodne nošnje? Ja sam siguran da bi ostala zapažena po dobrom da se pojavila u opancima i jeleku na jedno dugmence :) (marko, 25. januar 2015 13:05)

Tu nosnju sa jelekom sa cveticima je vec odradila mis KiM (bez M). Izvinjavam se ako nisam bio precizan u prethodnom komentaru.

L

pre 9 godina

Golog stomaka je takav skandal? Pa daleko je lepse videti lep i vitak stomak, to je kao i vitke lepe noge uvek elegantno za razliku od nabreklih golih sifona u dupeta koji su teska pornjava a ono non-stop su u medijima.

ssim

pre 9 godina

Ovo kako je bila obucena ova nasa niti joj je izrazilo liniju, niti glamourozno, niti zabavno, niti joj dalo osmeh na lice, a sto je najgore prikazalo Srbiju nepromisljeno i ne promotivno. Nema Kanada neku tradiciju, ali je njihova devojka imala upecatljiv i unikatan pristup takmicenu koji su svi opazili. Nasa je makar mogla teniski reket u ruke i da joj neka deca iz vrtica naprave kreaciju sa tim, bolje bi prosli. Ili da je dosla obucena kao Tesla sa kuglom, da edukuje svet… Ovako corak i blamaza.
http://www.thestar.com/news/2015/01/22/miss-canada-sticks-out-in-hockey-costume-at-miss-universe-contest.html

far_away

pre 9 godina

Da se ne lazemo, u tradicionalnoj srpskoj nosnji bi mnogo lepse izgledala, bela kosuljica, jelek i rumeni obrazi, crven karmin, uff... ali ko sto rece neko ispod, izgleda da reklamira splavove. Klasicna ,,splavarska nocnja". Trazili ste, dobili ste, gledajte

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

Kakav tekst! Mnogi su komentarisali.... Ko su to ''mnogi''? Organizatori izbora ili domaća javnost? Inače, ova devojka je retko lepa i šarmantna u poređenju sa ostalim srpskim misicama. Ako je bila neadekvatno obučena, to je pitanje za Vesnu da whatever. Meni nije jasno ni što uopšte učestvujemo. A ako već učestvujemo, što smo nacionalni izbor poverili amaterima.

Igrac

pre 9 godina

A sta to znaci "srpska narodna nosnja"? Nosnja na severu Backe i tamo sa juga iz Vranja nemaju dodirnih tacaka. Cak je i jezik toliko razlicit da se jedva mogu sporazumeti uz dosta poteskoca.

marko

pre 9 godina

A zar nije tako?
Zar se ona ili neko iz njenog tima možda stidi naše narodne nošnje? Ja sam siguran da bi ostala zapažena po dobrom da se pojavila u opancima i jeleku na jedno dugmence :)

Милица

pre 9 godina

девојка може да обуче оно што јој компнија њена да да носи, а не шта сама жели,а и ово је такмичење лепоте, па је сходно томе логично да треба да се промовише девојка, аман заман. Да јој је земља Србија дала средства да је промовише и обезбедила костим који мисле да треба да носи, мислите да би одбила? Осим тога национални костим није што и народна ношња и сваке године треба да изгледа другачије, на жалост наше мисцие никда до сада нису имале довољно добре костиме, јер мис ју агенција очито не жели да плати добре креаторе и да уложи довољно новца у то

свуда у свету сви подржавају своје мисице, само код нас једва чекају да вређају, малодушници који мрзе и Србију и све што долази из ње. Зашто на пример није било у свим новинама, када је иста та мисица, окупила још 20ак мисица из разних земаља и честитале су српску нову годину, видео је на њеном инстаграму, или када је иста та мисица објавила видео у коме још 3, 4 мисице кажу *ја волим Србију* или пак када на некој журци све певају * густа ми магла паднала *

Ово је систематско уништавање свега СРПСКОГ.А не нервирају ме толико неписмени новинари који желе на тај начин да привуку пажњу колико неписмена публика, која блене и упија све што им сервирају. При том под неписменим новинарима не мислим на овај текст, који звучи чак и објективно већ оно од јуче што је преплавило нет.

Ja

pre 9 godina

Je l' se i Argentinka "samopromoviše"? Ne znam kako izgleda argentinska nacionalna nošnja, ali svakako ne izgleda ovako: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03173/miss-universe-arge_3173181k.jpg

U prevodu: Dokon pop i jariće krsti. Ostavite devojku na miru.

my way

pre 9 godina

Sta je tradicija u Srbiji? Bolje da te vrednosti nije promovisala! Bravo za misicu!
(Goran, 25. januar 2015 12:45)

Naravno, neobrazovani intelektualni i moralni talog ljudskog roda nikakvu sadrzinu osim mrznje u komentar nije u stanju da stavi, jer nista drugo ni ne zna. Srbi imaju istoriju i tradiciju kojom mogu samo da se ponose, a ovakvi koji gaze po istini i srpskim zrtvama samo o sebi govore. Dno dna! Kad vec pustate to, onda objavite i moj komentar, ne odgovor posto odgovor podrazumeva nesto na sta se odgovara, a ovde osim mrznje i vredjanja Srba nema nicega.

Petar

pre 9 godina

hahahaha, koja kraljica, najbolje da će da se mlati sa kostimima, lepo venac na glavu i ćao zdravo. Ma ko još prati izbore za mis? - sem najuže rodbine misica...
Mi imamo sportiste da nas predstavljaju u svetu i oni to rade na najbolji mogući način ( sem fudbalera ) tako da nam izbor za naj sponzorušu, pardon misicu ne znači ništa! I treba sebe da promoviše, treba od nečega i ona da živi, neće joj država dati ništa ako i pobedi, biće ono, e bravo mala, aj zdravo..

my way

pre 9 godina

Sta je tradicija u Srbiji? Bolje da te vrednosti nije promovisala! Bravo za misicu!
(Goran, 25. januar 2015 12:45)

Naravno, neobrazovani intelektualni i moralni talog ljudskog roda nikakvu sadrzinu osim mrznje u komentar nije u stanju da stavi, jer nista drugo ni ne zna. Srbi imaju istoriju i tradiciju kojom mogu samo da se ponose, a ovakvi koji gaze po istini i srpskim zrtvama samo o sebi govore. Dno dna! Kad vec pustate to, onda objavite i moj komentar, ne odgovor posto odgovor podrazumeva nesto na sta se odgovara, a ovde osim mrznje i vredjanja Srba nema nicega.

Petar

pre 9 godina

hahahaha, koja kraljica, najbolje da će da se mlati sa kostimima, lepo venac na glavu i ćao zdravo. Ma ko još prati izbore za mis? - sem najuže rodbine misica...
Mi imamo sportiste da nas predstavljaju u svetu i oni to rade na najbolji mogući način ( sem fudbalera ) tako da nam izbor za naj sponzorušu, pardon misicu ne znači ništa! I treba sebe da promoviše, treba od nečega i ona da živi, neće joj država dati ništa ako i pobedi, biće ono, e bravo mala, aj zdravo..

marko

pre 9 godina

A zar nije tako?
Zar se ona ili neko iz njenog tima možda stidi naše narodne nošnje? Ja sam siguran da bi ostala zapažena po dobrom da se pojavila u opancima i jeleku na jedno dugmence :)

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

Kakav tekst! Mnogi su komentarisali.... Ko su to ''mnogi''? Organizatori izbora ili domaća javnost? Inače, ova devojka je retko lepa i šarmantna u poređenju sa ostalim srpskim misicama. Ako je bila neadekvatno obučena, to je pitanje za Vesnu da whatever. Meni nije jasno ni što uopšte učestvujemo. A ako već učestvujemo, što smo nacionalni izbor poverili amaterima.

far_away

pre 9 godina

Da se ne lazemo, u tradicionalnoj srpskoj nosnji bi mnogo lepse izgledala, bela kosuljica, jelek i rumeni obrazi, crven karmin, uff... ali ko sto rece neko ispod, izgleda da reklamira splavove. Klasicna ,,splavarska nocnja". Trazili ste, dobili ste, gledajte

Igrac

pre 9 godina

A sta to znaci "srpska narodna nosnja"? Nosnja na severu Backe i tamo sa juga iz Vranja nemaju dodirnih tacaka. Cak je i jezik toliko razlicit da se jedva mogu sporazumeti uz dosta poteskoca.

ssim

pre 9 godina

Ovo kako je bila obucena ova nasa niti joj je izrazilo liniju, niti glamourozno, niti zabavno, niti joj dalo osmeh na lice, a sto je najgore prikazalo Srbiju nepromisljeno i ne promotivno. Nema Kanada neku tradiciju, ali je njihova devojka imala upecatljiv i unikatan pristup takmicenu koji su svi opazili. Nasa je makar mogla teniski reket u ruke i da joj neka deca iz vrtica naprave kreaciju sa tim, bolje bi prosli. Ili da je dosla obucena kao Tesla sa kuglom, da edukuje svet… Ovako corak i blamaza.
http://www.thestar.com/news/2015/01/22/miss-canada-sticks-out-in-hockey-costume-at-miss-universe-contest.html

Ja

pre 9 godina

Je l' se i Argentinka "samopromoviše"? Ne znam kako izgleda argentinska nacionalna nošnja, ali svakako ne izgleda ovako: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03173/miss-universe-arge_3173181k.jpg

U prevodu: Dokon pop i jariće krsti. Ostavite devojku na miru.

Милица

pre 9 godina

девојка може да обуче оно што јој компнија њена да да носи, а не шта сама жели,а и ово је такмичење лепоте, па је сходно томе логично да треба да се промовише девојка, аман заман. Да јој је земља Србија дала средства да је промовише и обезбедила костим који мисле да треба да носи, мислите да би одбила? Осим тога национални костим није што и народна ношња и сваке године треба да изгледа другачије, на жалост наше мисцие никда до сада нису имале довољно добре костиме, јер мис ју агенција очито не жели да плати добре креаторе и да уложи довољно новца у то

свуда у свету сви подржавају своје мисице, само код нас једва чекају да вређају, малодушници који мрзе и Србију и све што долази из ње. Зашто на пример није било у свим новинама, када је иста та мисица, окупила још 20ак мисица из разних земаља и честитале су српску нову годину, видео је на њеном инстаграму, или када је иста та мисица објавила видео у коме још 3, 4 мисице кажу *ја волим Србију* или пак када на некој журци све певају * густа ми магла паднала *

Ово је систематско уништавање свега СРПСКОГ.А не нервирају ме толико неписмени новинари који желе на тај начин да привуку пажњу колико неписмена публика, која блене и упија све што им сервирају. При том под неписменим новинарима не мислим на овај текст, који звучи чак и објективно већ оно од јуче што је преплавило нет.

L

pre 9 godina

Golog stomaka je takav skandal? Pa daleko je lepse videti lep i vitak stomak, to je kao i vitke lepe noge uvek elegantno za razliku od nabreklih golih sifona u dupeta koji su teska pornjava a ono non-stop su u medijima.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Nema mesta nikakvom čudjenju. Što si veći seljak /ne mislim na opno časno zanimanje koje još uvek izdržava Srbiju/, što si veći provincijalac, što si nepismeniji, to je stid od nacionalnih obeležja, pa i nošnje, daleko veći. U Japanu se prinčevi pojavljuju u kimonima i japankama na najsvečanijim prijemima. Oni su u poredjenju sa nama i našim "japijima i lepoticama", koji jure da osvoje svet, verovatno, zaostali u prostoru i vremenu. Doduše, oni su jedna od najbogatijih nacija i država na svetu ali, nije mi jasno da li to ima bilo kakve veze sa samopoštovanjem sebe, svoje nacije i svoje države? Ova naša lepotica je htela da ispadne prepametna. Da bude iznad ostalih. Da joj se svi dive kako je uspela da preraste nacionalne okvire, i da se otisne u nebesa, i dalje, u interplanetarne prostore?! A većina sveta, taj naš osećaj da budemo NIKO, smatra odlikom sitnih duša. Tako nas i tretiraju.

Provincijalci opet o privincijalizmu

pre 9 godina

Svetski izbori lepote su zanimljivi sa sociološkog stanovišta i ko želi da sazna više o njima, lako će sve informacije naći na internetu. Nacionalni kostim nije isto što i narodna nošnja. Doduše, naše misice su se pojavljivale ranije i u pravoj narodnoj nošnji, ali izbori se održavaju svake godine i valja uneti nešto raznovrsnosti. Koliko će nacionalni kostim da bude uspešan, zavisi od maštovitosti kreatora i novca. U ovom slučaju izgleda da je nedostalo oba. Kreatorka, Vladanka Celić, tvrdi da je ovakvim kostimom želela da predstavi srpski vez. Ko misli da su srpska narodna nošnja isključivo opanci i jelek, obavezno da poseti Etnografski muzej. Različiti segmenti srpskog društva tokom istorije (nismo svi živeli na istom prostoru) nosili su različitu nošnju. Sve one RAVNOPRAVNO doprinose bogatstvu srpske kulturne baštine! Zašto insistirati samo na odeći seljaka, kad je npr. srpska trgovačka zajednica iz Trsta učinila mnogo više za očuvanje srpske kulture. A optuživati jednu mladu devojku, koja se svojski trudila da predstavi Srbiju u dobrom svetlu, da se stidi svog porekla, više je nego podlo.

Ana

pre 9 godina

Novinari jednog tabloida su hteli da naprave skandal ni iz čega, a neupućeni se pecaju. Ti nacionalni kostimi su uvek karnevalskog tipa sa elementima narodne nošnje ili nečega što je reprezentativno za određenu zemlju (primer: Kanada i hokej). Nijedna misica se ne pojavljuje u pravoj narodnoj nošnji jer se to ni ne traži. Naša misica ne određuje sama šta će da nosi, već ono što joj iz kompanije miss Srbija daju, pa nju ne treba ni napadati. Ovaj kostim je samo neupečatljiv, nema govora o skandalu ili blamaži.

svasta

pre 9 godina

Zar se ona ili neko iz njenog tima možda stidi naše narodne nošnje? Ja sam siguran da bi ostala zapažena po dobrom da se pojavila u opancima i jeleku na jedno dugmence :) (marko, 25. januar 2015 13:05)

Tu nosnju sa jelekom sa cveticima je vec odradila mis KiM (bez M). Izvinjavam se ako nisam bio precizan u prethodnom komentaru.

Svemir

pre 9 godina

pa na glavi nosi ruze, pa one su nas simbol jos od nastanka republike srbije.
.... ili su to karanfili, sve jedno opet zastistni cvet Srbije.
...Sto volim karanfile!!!

nije baš sve tako crno

pre 9 godina

U svakom slučaju ne verujem da je ova devojka birala kakav kostim će obući kao nacionalni. Za to je verovatno zadužen ceo tim koji je prati. Ono što mi pada na pamet je da su možda i spremili našu nacionalnu nošnju a onda bili zatečeni nošnjom koju je nosila Albanska predstavnica koja je ako ne identična onda veoma slična. U tom slučaju jedino što je moglo da prođe je možda naša starogradska nošnja koju nisu imali ili nisu mogli na brzaka da obezbede. Ovako su išli sa nečim što nije nošnja, ali venac oko glave predstavlja nešto što nas asocira na to. Pogledala sam ostale kandidatkinje. Bilo je tu svakakvih kreacija i kerefeka. Slovenačka predstavnica koja je prelepa je nosila nešto što nije bila njihova nacionalna nošnja. Možda je poenta samo nekim detaljem podsetiti na 'zadatu temu', a ne obući baš pravu nošnju. Ne znam ali ne bih bila sklona da se tako obrušim na našu devojku koja pretpostavljam ni za šta nije kriva, a kako videh i nije loše rangirana sa tim outfit-om. Ljudi su skloni da vide ono što hoće i tamo gde ga nema.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@PRovincijalci opet o provincijalizmu:
"Ko misli da su srpska narodna nošnja isključivo opanci i jelek, obavezno da poseti Etnografski muzej. Različiti segmenti srpskog društva tokom istorije (nismo svi živeli na istom prostoru) nosili su različitu nošnje..."
------
Ko to tvrdi da su opanci i jelek srpska narodna nosnja? Ako pokusavate da me ubedite da na ovom "ruhu" nase lepotice postoji makar jedan detalj vezan za srpsku tradiciju, srpsku ornamentriku, narodnu nosnju ili vez, spreman sam da se, kao rodjeni provincijalac, zbog cega se veoma ponosim, izvinem. Kada sam govorio o provincijalizmu mislio sam na duh palanke, toliko puta opisanog od strane nasih knjizevnika, na glupost i primitivizam koji "krase" nas narod. Tu osobinu nisam imao prilike da sretnem, ni kod Slovenaca pa dalje do Djevdjelije. Mi smo, cini se, tu "najnapredniji"?! Napravili smo veliki iskorak ka buducnosti, koja nas ceka na kraju tunela..

Provincijalci opet o provincijalizmu

pre 9 godina

@ Mladen Mladenović

Ne razumem se dovoljno u srpski vez da bih mogla da kažem u kojoj meri ga ovaj kostim predstavlja. Vidite, o tome se radi, ja ne pričam o nečemu što ne znam. Lični ukusi su jedno, a funkcija ovog kostima drugo. Za takmičenje tipa Miss Universe ovaj kostim je prihvatljiv; nije originalan, kao što Ana kaže, neupečatljiv je, nije baš ni najbolje predstavio Srbiju, ali otkud vam uopšte ideja da je izraz prezira prema srpskoj nošnji? Tim oko Miss Srbije, po meni, radi svoj posao traljavo, ali ne sumnjam da imaju dobre namere. Za nekoga kome su komentari puni patriotizma, doduše uskogrudog patriotizma, imate suviše loše mišljenje o svom narodu. Znate ono, "ko o čemu, baba o uštipcima". Pa nije Srbija samo vaša palanka, da je sve što je različito od nje, automatski i antisrpsko. Pravi patriotizam je podržati sve što dolazi iz Srbije, čak i lepoticu u lošem kostimu.

Igrac

pre 9 godina

A sta to znaci "srpska narodna nosnja"? Nosnja na severu Backe i tamo sa juga iz Vranja nemaju dodirnih tacaka. Cak je i jezik toliko razlicit da se jedva mogu sporazumeti uz dosta poteskoca.

Ja

pre 9 godina

Je l' se i Argentinka "samopromoviše"? Ne znam kako izgleda argentinska nacionalna nošnja, ali svakako ne izgleda ovako: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03173/miss-universe-arge_3173181k.jpg

U prevodu: Dokon pop i jariće krsti. Ostavite devojku na miru.

my way

pre 9 godina

Sta je tradicija u Srbiji? Bolje da te vrednosti nije promovisala! Bravo za misicu!
(Goran, 25. januar 2015 12:45)

Naravno, neobrazovani intelektualni i moralni talog ljudskog roda nikakvu sadrzinu osim mrznje u komentar nije u stanju da stavi, jer nista drugo ni ne zna. Srbi imaju istoriju i tradiciju kojom mogu samo da se ponose, a ovakvi koji gaze po istini i srpskim zrtvama samo o sebi govore. Dno dna! Kad vec pustate to, onda objavite i moj komentar, ne odgovor posto odgovor podrazumeva nesto na sta se odgovara, a ovde osim mrznje i vredjanja Srba nema nicega.

L

pre 9 godina

Golog stomaka je takav skandal? Pa daleko je lepse videti lep i vitak stomak, to je kao i vitke lepe noge uvek elegantno za razliku od nabreklih golih sifona u dupeta koji su teska pornjava a ono non-stop su u medijima.

Милица

pre 9 godina

девојка може да обуче оно што јој компнија њена да да носи, а не шта сама жели,а и ово је такмичење лепоте, па је сходно томе логично да треба да се промовише девојка, аман заман. Да јој је земља Србија дала средства да је промовише и обезбедила костим који мисле да треба да носи, мислите да би одбила? Осим тога национални костим није што и народна ношња и сваке године треба да изгледа другачије, на жалост наше мисцие никда до сада нису имале довољно добре костиме, јер мис ју агенција очито не жели да плати добре креаторе и да уложи довољно новца у то

свуда у свету сви подржавају своје мисице, само код нас једва чекају да вређају, малодушници који мрзе и Србију и све што долази из ње. Зашто на пример није било у свим новинама, када је иста та мисица, окупила још 20ак мисица из разних земаља и честитале су српску нову годину, видео је на њеном инстаграму, или када је иста та мисица објавила видео у коме још 3, 4 мисице кажу *ја волим Србију* или пак када на некој журци све певају * густа ми магла паднала *

Ово је систематско уништавање свега СРПСКОГ.А не нервирају ме толико неписмени новинари који желе на тај начин да привуку пажњу колико неписмена публика, која блене и упија све што им сервирају. При том под неписменим новинарима не мислим на овај текст, који звучи чак и објективно већ оно од јуче што је преплавило нет.

far_away

pre 9 godina

Da se ne lazemo, u tradicionalnoj srpskoj nosnji bi mnogo lepse izgledala, bela kosuljica, jelek i rumeni obrazi, crven karmin, uff... ali ko sto rece neko ispod, izgleda da reklamira splavove. Klasicna ,,splavarska nocnja". Trazili ste, dobili ste, gledajte

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

Kakav tekst! Mnogi su komentarisali.... Ko su to ''mnogi''? Organizatori izbora ili domaća javnost? Inače, ova devojka je retko lepa i šarmantna u poređenju sa ostalim srpskim misicama. Ako je bila neadekvatno obučena, to je pitanje za Vesnu da whatever. Meni nije jasno ni što uopšte učestvujemo. A ako već učestvujemo, što smo nacionalni izbor poverili amaterima.

marko

pre 9 godina

A zar nije tako?
Zar se ona ili neko iz njenog tima možda stidi naše narodne nošnje? Ja sam siguran da bi ostala zapažena po dobrom da se pojavila u opancima i jeleku na jedno dugmence :)

Petar

pre 9 godina

hahahaha, koja kraljica, najbolje da će da se mlati sa kostimima, lepo venac na glavu i ćao zdravo. Ma ko još prati izbore za mis? - sem najuže rodbine misica...
Mi imamo sportiste da nas predstavljaju u svetu i oni to rade na najbolji mogući način ( sem fudbalera ) tako da nam izbor za naj sponzorušu, pardon misicu ne znači ništa! I treba sebe da promoviše, treba od nečega i ona da živi, neće joj država dati ništa ako i pobedi, biće ono, e bravo mala, aj zdravo..

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Nema mesta nikakvom čudjenju. Što si veći seljak /ne mislim na opno časno zanimanje koje još uvek izdržava Srbiju/, što si veći provincijalac, što si nepismeniji, to je stid od nacionalnih obeležja, pa i nošnje, daleko veći. U Japanu se prinčevi pojavljuju u kimonima i japankama na najsvečanijim prijemima. Oni su u poredjenju sa nama i našim "japijima i lepoticama", koji jure da osvoje svet, verovatno, zaostali u prostoru i vremenu. Doduše, oni su jedna od najbogatijih nacija i država na svetu ali, nije mi jasno da li to ima bilo kakve veze sa samopoštovanjem sebe, svoje nacije i svoje države? Ova naša lepotica je htela da ispadne prepametna. Da bude iznad ostalih. Da joj se svi dive kako je uspela da preraste nacionalne okvire, i da se otisne u nebesa, i dalje, u interplanetarne prostore?! A većina sveta, taj naš osećaj da budemo NIKO, smatra odlikom sitnih duša. Tako nas i tretiraju.

ssim

pre 9 godina

Ovo kako je bila obucena ova nasa niti joj je izrazilo liniju, niti glamourozno, niti zabavno, niti joj dalo osmeh na lice, a sto je najgore prikazalo Srbiju nepromisljeno i ne promotivno. Nema Kanada neku tradiciju, ali je njihova devojka imala upecatljiv i unikatan pristup takmicenu koji su svi opazili. Nasa je makar mogla teniski reket u ruke i da joj neka deca iz vrtica naprave kreaciju sa tim, bolje bi prosli. Ili da je dosla obucena kao Tesla sa kuglom, da edukuje svet… Ovako corak i blamaza.
http://www.thestar.com/news/2015/01/22/miss-canada-sticks-out-in-hockey-costume-at-miss-universe-contest.html

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@PRovincijalci opet o provincijalizmu:
"Ko misli da su srpska narodna nošnja isključivo opanci i jelek, obavezno da poseti Etnografski muzej. Različiti segmenti srpskog društva tokom istorije (nismo svi živeli na istom prostoru) nosili su različitu nošnje..."
------
Ko to tvrdi da su opanci i jelek srpska narodna nosnja? Ako pokusavate da me ubedite da na ovom "ruhu" nase lepotice postoji makar jedan detalj vezan za srpsku tradiciju, srpsku ornamentriku, narodnu nosnju ili vez, spreman sam da se, kao rodjeni provincijalac, zbog cega se veoma ponosim, izvinem. Kada sam govorio o provincijalizmu mislio sam na duh palanke, toliko puta opisanog od strane nasih knjizevnika, na glupost i primitivizam koji "krase" nas narod. Tu osobinu nisam imao prilike da sretnem, ni kod Slovenaca pa dalje do Djevdjelije. Mi smo, cini se, tu "najnapredniji"?! Napravili smo veliki iskorak ka buducnosti, koja nas ceka na kraju tunela..

svasta

pre 9 godina

Zar se ona ili neko iz njenog tima možda stidi naše narodne nošnje? Ja sam siguran da bi ostala zapažena po dobrom da se pojavila u opancima i jeleku na jedno dugmence :) (marko, 25. januar 2015 13:05)

Tu nosnju sa jelekom sa cveticima je vec odradila mis KiM (bez M). Izvinjavam se ako nisam bio precizan u prethodnom komentaru.

Svemir

pre 9 godina

pa na glavi nosi ruze, pa one su nas simbol jos od nastanka republike srbije.
.... ili su to karanfili, sve jedno opet zastistni cvet Srbije.
...Sto volim karanfile!!!

nije baš sve tako crno

pre 9 godina

U svakom slučaju ne verujem da je ova devojka birala kakav kostim će obući kao nacionalni. Za to je verovatno zadužen ceo tim koji je prati. Ono što mi pada na pamet je da su možda i spremili našu nacionalnu nošnju a onda bili zatečeni nošnjom koju je nosila Albanska predstavnica koja je ako ne identična onda veoma slična. U tom slučaju jedino što je moglo da prođe je možda naša starogradska nošnja koju nisu imali ili nisu mogli na brzaka da obezbede. Ovako su išli sa nečim što nije nošnja, ali venac oko glave predstavlja nešto što nas asocira na to. Pogledala sam ostale kandidatkinje. Bilo je tu svakakvih kreacija i kerefeka. Slovenačka predstavnica koja je prelepa je nosila nešto što nije bila njihova nacionalna nošnja. Možda je poenta samo nekim detaljem podsetiti na 'zadatu temu', a ne obući baš pravu nošnju. Ne znam ali ne bih bila sklona da se tako obrušim na našu devojku koja pretpostavljam ni za šta nije kriva, a kako videh i nije loše rangirana sa tim outfit-om. Ljudi su skloni da vide ono što hoće i tamo gde ga nema.

Ana

pre 9 godina

Novinari jednog tabloida su hteli da naprave skandal ni iz čega, a neupućeni se pecaju. Ti nacionalni kostimi su uvek karnevalskog tipa sa elementima narodne nošnje ili nečega što je reprezentativno za određenu zemlju (primer: Kanada i hokej). Nijedna misica se ne pojavljuje u pravoj narodnoj nošnji jer se to ni ne traži. Naša misica ne određuje sama šta će da nosi, već ono što joj iz kompanije miss Srbija daju, pa nju ne treba ni napadati. Ovaj kostim je samo neupečatljiv, nema govora o skandalu ili blamaži.

Provincijalci opet o privincijalizmu

pre 9 godina

Svetski izbori lepote su zanimljivi sa sociološkog stanovišta i ko želi da sazna više o njima, lako će sve informacije naći na internetu. Nacionalni kostim nije isto što i narodna nošnja. Doduše, naše misice su se pojavljivale ranije i u pravoj narodnoj nošnji, ali izbori se održavaju svake godine i valja uneti nešto raznovrsnosti. Koliko će nacionalni kostim da bude uspešan, zavisi od maštovitosti kreatora i novca. U ovom slučaju izgleda da je nedostalo oba. Kreatorka, Vladanka Celić, tvrdi da je ovakvim kostimom želela da predstavi srpski vez. Ko misli da su srpska narodna nošnja isključivo opanci i jelek, obavezno da poseti Etnografski muzej. Različiti segmenti srpskog društva tokom istorije (nismo svi živeli na istom prostoru) nosili su različitu nošnju. Sve one RAVNOPRAVNO doprinose bogatstvu srpske kulturne baštine! Zašto insistirati samo na odeći seljaka, kad je npr. srpska trgovačka zajednica iz Trsta učinila mnogo više za očuvanje srpske kulture. A optuživati jednu mladu devojku, koja se svojski trudila da predstavi Srbiju u dobrom svetlu, da se stidi svog porekla, više je nego podlo.

Provincijalci opet o provincijalizmu

pre 9 godina

@ Mladen Mladenović

Ne razumem se dovoljno u srpski vez da bih mogla da kažem u kojoj meri ga ovaj kostim predstavlja. Vidite, o tome se radi, ja ne pričam o nečemu što ne znam. Lični ukusi su jedno, a funkcija ovog kostima drugo. Za takmičenje tipa Miss Universe ovaj kostim je prihvatljiv; nije originalan, kao što Ana kaže, neupečatljiv je, nije baš ni najbolje predstavio Srbiju, ali otkud vam uopšte ideja da je izraz prezira prema srpskoj nošnji? Tim oko Miss Srbije, po meni, radi svoj posao traljavo, ali ne sumnjam da imaju dobre namere. Za nekoga kome su komentari puni patriotizma, doduše uskogrudog patriotizma, imate suviše loše mišljenje o svom narodu. Znate ono, "ko o čemu, baba o uštipcima". Pa nije Srbija samo vaša palanka, da je sve što je različito od nje, automatski i antisrpsko. Pravi patriotizam je podržati sve što dolazi iz Srbije, čak i lepoticu u lošem kostimu.