Haljina koja je podelila ceo svet: Koje boje vidite na njoj?

Petak, 27.02.2015.

10:50

Izvor: Super žena

Haljina koja je podelila ceo svet: Koje boje vidite na njoj? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

180 Komentari

Sortiraj po:

mare

pre 9 godina

Ako nekog interesuje, ova haljina uzivo je zapravo crno-plava. Sestra mi je juce pokazala i ja trazio odgovor do 3 jutros. Neznam koliko ovo ima smisla al ovo objasnjenje se meni najvise svidelo. Kao sto rekoh original tj. uzivo, haljina je crno-plava ali je slika izbacena iz konteksta, odnosno veci deo slike je samo haljina bez dovoljno pozadine da mozak moze da protumaci dali je haljina zapravo u senci ili obasjana svetloscu. Kad na to dodate verovatno neku zuckastu svetlost koja pada na nju ili je u pozadini. Dobijete ovakvu opticku varku. Mi svi zapravo vidimo isto ali mozak kod svakog drugacije tumaci informacije koje dolaze od okciju. Neznam koliko je ovo tacno, al meni je zadovoljavajuce objasnjenje. Ali ponavljam, haljina je uzivo crno-plava. Haha

mile

pre 9 godina

Juce ujutru sam na obe slike video belo-zlatno. Sinoc udjem na vest i vidim plavo-crno na gornjoj slici, a belo-zlatno na donjoj. Jutros opet obe slike belo-zlatno. Planiram kasnije do kafane na malo vise piva pa cu ponovo da proverim.

bruno

pre 9 godina

Провалио сам!!!! Кад скролујем на доле хаљина је плава, кад скролујем на горе, бела је. Исто тако је кад је гледам ,,одозго'' тј ,,одоздо''

slav

pre 9 godina

Ako vidite belu i zlatnu onda prvo gledajte samo donji deo haljine i to tako sto cete da prekrijete gornji deo nekim papirom, ili skrolujte da samo vidite donji deo. Najbolje da vam neko drugi pokaze samo donji deo bez gornjeg da vam mozak ne bi zapamtio belu i zlatnu. Ja sam tako pokazao bratu koji je video belu i zlatnu i sada vidi plavu i crnu.

blackbluemagic

pre 9 godina

mnogima sam pokazivao sliku i komentari su razliciti...jedni vide plavu i zlatnu,drugi crvenu i plavu, treci plavu i zlatnu, neki kao i ja vide plavo crnu, a najvise je po svemu sudeci onih koji vide belu i zlatnu...pa vi sami procenite o cemu se tu radi

Swedenonline

pre 9 godina

GIF animacija sa dugim play vremenom, kad se otvara u browserima koji nepodrzavaju GIF, bude prikazana kao frejm.
Nema veze sa belim balansom vec se neko sali na opste neznanje planete.

alfaC

pre 9 godina

Žene uglavnom vide crnu, a muškarci zlatnu. (I bijela/svijetlo plava). Ja sam proveo test u porodici! Tražio sam objašnjenje, žene tvrde da se vidi da je na slici u pitanju crna/tamo siva koja je posvijetljena zbog sunca i kontrasta. Dok muskinje vide zlatnu...

Adriano_Galliani

pre 9 godina

"Принтскрин", одете у Paint, CTRL+V, Color Picker алатка и онда "видите" које су боје. Браон и нека од 50 нијанси сиве. Сви који говоре да "виде" црно-плаво су тролери, то је заправо фора. А и ја сам глуп што проверавам, додуше, имам проблема са разликовањем одређених нијанси.

alfaC

pre 9 godina

Svijetlo plava i zlatna! Ja nigdje ovdje ne vidim crnu, dok moja djevojka tvrdi da je crna, kaže da je to posvijetljena crna zbog sunca ili jakog svijetla.

WEIRDO

pre 9 godina

Je l' mene ovde neko zeza!? Ja sam lud.
Ulazim da procitam vest i jasno vidim belo-zlatnu.
Citam komentare, vracam stranicu nazad da pogledam ponovo i vidim crno-plavu!!!

Bojana

pre 9 godina

Plavo crna sve vreme od juce, pod svakim uglom i pod svakim svetlom. Ali vidim da dominira belo zlatna percepcija, ko ce ga znati, verovatno je objasnjenje krajnje prosto, kao one slike koje neko vidi kao npr devojku, a neko kao, ne znam, tigra.

Milica

pre 9 godina

Plavo-crno i nikako drugacije, i moj petogodisnji sin, a muz belo zlatno. Uvek je vidim kao plavo-crnu. Probala sam da gledam i u jaku svetlost pa da onda pogledem, opet isto.

Amish techno freaks

pre 9 godina

Ljudi, procitam vest i vidim crno-plavo. Odem da vidim komentare, i opet na vest i vidim zlatno-belu!!
(Maja, 28. februar 2015 10:10)

Ja nemam taj problem ja vidim uvek belu i zlatnu. Mislim skontao sam fazon sa svetloscu i na gif slici skontao o cemu se radi. Trebali su dati sliku iz vise uglova pa da vidimo.

Sea-hawk

pre 9 godina

Прост доказ, узети један пиксел две различите боје са слике и видети RGB вредност :)

Lazar

pre 9 godina

Vidim je kao belo-zlatnu naravno ali se vidi kao plavo crna kada se skroz skupe oči, probajte da ih skupite tako da su skoro zatvorene i videćete plavo crnu... Mislim da samo ljudi sa nekim poremećajem sa normalno otvorenim očima vide plavo-crnu, to su jednostavno senke.

naucnik

pre 9 godina

Za sve postoji naucni odgovor. Gledajte 1-2min. u jarko svetlo pa pogledajte sliku bice zlatno bela a drzite oci zatvorene 1-2min. haljina ce biti crno plava. Normalno ljudsko oko bi trebalo da se prilagodjava svim vrstama svetlosti, vidimo najvise nijansi zelene zahvaljujuci evoluciji (zelena da ne bih bili pojedeni od predatora iz sume) Ako posle ovoga testa i dalje vidite samo crno plavu boju bili biste verovatno pojedeni :D

brain damage

pre 9 godina

Je l vi vidite koliko bljesti svetlost iza i da je haljina je u hladu da tako kazem? zato deluje da je ova bela plavkasta. Sve,sve,al da neko vidi crnu,to ne shvatam..

Milos

pre 9 godina

Meni je najvise sucmurasto staklenasto zlatno-zuta i zabagrelo pepeljasto bela.Nije mi jasno kako neko moze da je vidi drugacije...

mic

pre 9 godina

Dobra reklama, inace slika proverena u fotoshopu (posto sam ocigledno posumnjao u svoj vid i sposobnost raspoznavanja boja), bela (hladna, nijasna ka plavoj) i zlatna haljina, i to je to, nema nikakve veze sa crnom. A to sa forom osvetljenje kontrast itd, pa kojoj god slici menjali osobine naravno da ce promeniti i boju. Zatupljivanje mozga i fenomenalna reklama, nista vise.

Anonymus

pre 9 godina

E sad, ne znam da li sam ka luda ali pre 2 sata sam videla belu i zlatnu a sada je crna i plava. Probajte, posle duzeg gledanja postaje crna i plava. Cudno

bh

pre 9 godina

svi koji vide belo-zlatnu neka gledaju zmirkajuci, kroz trepavice i haljina ce polako postati plavo-crna. ili jos bolje, neka gledaju u potpunom mraku...
ocito da okolna svetlost ima uticaja na vid odredjene grupe ljudi..
:) sretno.

oftalmolog

pre 9 godina

Mogu se videti obe verzije. Gledajte u jarko svetlo par minuta i onda pogledajte u sliku bice belo i zlatno a zmurite par minuta pa pogledajte bice crno i plavo. Zivot je cudo

miki

pre 9 godina

Ja sam u početku video belo zlatnu a kako sam kasnije otkrio da je u pitanju crno plava varijanta i istu sliku kasnije ponovo pogledao odjednom vidim crno plavo... weird
Za mene veoma čudna situacija. Može li nauka da objasni moj slučaj?

Ne verujem

pre 9 godina

Evo ostavljam vec 3 komentar. Jutros kad sam se probudio belo-zlatna, odem doruckujem vratim se i pogledam ono crno-plava, odem na posao vratim se pogledam opet kad opet belo-zlatna??!!

antimatter

pre 9 godina

Da vidimo šta kaže Photoshop (u grubo)...na slici, najtamnija nijansa "zlatne" (ili crne/za neke) je #372b1b, što svakako nije crna (#000000)...prema tome, sva rasprava da li je zlatna ili crna je besmislena.

A plava ili bela...čista bela nije 100%, kao što neće biti nijedna bela stvar ako je slikana aparatom koji ne odradi dobro white balance.

A.

pre 9 godina

Na prvoj slici je haljina svetlo plava i maslinasto zelena.
Sigurno nije bela jer se vidi haljina iako je pozadina na slici bela.
Volim testove, pa sam uradila on-line ISHIHARA TEST koji pominju neki komentatori. Pogođeno 7 od 8 brojeva. Drugi put 8 od 8 (nije 71 nego 74).

ova je još i smešna kakvih iluzija ima

pre 9 godina

Gledao sam i juče ovu sliku, gledam je i danas i uvek vidim belo zlatnu. Trudim se da je vidim drugačije ali ne mogu. Svaki put i sa različitih uređaja je vidim belo zlatnu. A sinoć sam gledao neke optičke iluzije i mozak mi je skrenuo. Pa mi skoro ništa ne vidimo realno! Mozak ustvari svaku sliku vidi onako kako hoće, vidi jedan deo, a onda na osnovu tog dela zaključi kako izgleda ostatak. Otuda i ova haljina tako izgleda nekima. Što je mnogo strašnije mozak vidi i stvari koje uopšte ne postoje, a ne vidi one koje postoje. Prilično jezivo kad pomislite da nam je vid toliko loš i da nas mozak tolko vara.

Iznogud

pre 9 godina

Meni zavisi kako kad i pod kojim uglom. Prvo sam mislio da je plavo crna, drugi put kada sam usao u clanak bila je belo zlatna. Mozak mi se pogubio haos.

sarenko

pre 9 godina

Evo ja se osecam strucnim za ovu temu, inace sam daltonista. Ja ovde ne vidim crnu boju. Krenuo sam da citam i vidim da je ovo zlatna boja, verovao sam da je zelena. Ono jeste plava boja kad se malo zagledam, a na prvi pogled sam mislio da je bela :P

Samo nas Z

pre 9 godina

Upravo kao što piše, u pitanju je svetlost na slici. Ja je vidim kao svetlo plavu sa nijansom svetlo smeđe, koja je na gornjem delu svetlija a prema dole postaje tamnija. To je kao kad gledate televiziju pa vam pod nekim svetlom haljina izgleda plava a već sledećeg trenutka ljubičasta. Isto i šminka, čas je na usnama crveni ruž, čas recimo bordo. Tako da haljin u prirodi može biti i bela, (na maloj sličici izgleda beličasto) sa zlatnim detaljima. Ali mi je vidimo kao svetlo plavu sa zlatasto smeđim. Ne mislim da je bilo ko ovde daltonista.

NeO

pre 9 godina

Ja vidim belo zlatnu, koleginice iz kancelarije plavo crnu i ja sam bio lud dok nismo njih 5-6 koji su poslom ulazili pitali isto. Sad smo nas 5-6 ludi dok one i dalje vide plavo crnu.

Iv.

pre 9 godina

Zlatno - plava (Ice blue, biserno) ali mi se cini da to nije medju ponudjenim odgovorima :)

U svakom slucaju, haljina je grozna i treba je spaliti :). Bljak, jeftino, fuj, bez obzira na boju

blue

pre 9 godina

Prebacite sliku u Paint i uzmite Color picker da vidite koje su boje pikseli, odnosno koja kombinacija plave, crvene i zelene je u pitanju.

Na mestima gde vecina komentatora vidi belu boju, plava boja je izrazenija od crvene i zelene za oko 30% (manje-vise, zavisi koji piksel uzmete). Za belu boju, ili neku svetlu nijansu sive, trebalo bi da su sve tri osnovne boje podjednakog intenziteta.

Moglo bi se zakljuciti da ljudi koji vide belu boju zapravo ne vide bas dobro, konkretno oci im nisu dovoljno osetljive na plavu boju.

duže gledajte tada potamni

pre 9 godina

Što duže gledate zlatno postaje crno, a belo plavo. Haljina verovatno jeste plavo-crna ali ovde se radi o osvetljenju i brzini reakcije oka. Neki sada kažu da mlađi vide odmah plavo crnu, ali kako onda na primer Kim i njen muž vide različito kada nije velika razlika u godinama. Više faktora ovde ima uticaj. Ali i sposobnost da se razlikuje više boja. Onaj ko razlikuje manje nijansi verovatno vidi odmah crno-plavo, ali kontrast pozadine i boje haljine je glavni razlog zašto vidimo različito. Ovo je optička varka nastala zbog osvetljenaj, ali i vaša sposonbnost da razlikujete nijanse ima uticaja na ono što vidite.

ona sto joj nikad ne objavljujete komentare

pre 9 godina

Videla sam sliku na fb i bila je belo-zlatna, onda sam usla u komentare i procitala ih, kad sam izasla iz komentara i ponovo pogledala sliku bila je plavo-crna. :D

Mia

pre 9 godina

Gledam je na različitim ekranima, iz različitih uglova i vidim samo i isključivo - belu i zlatnu. Moj dečko vidi crnu i plavu. Čudi se on meni, čudim se ja njemu. A malo se i svađamo.

m

pre 9 godina

Ljudi, da vas ja ovde ne ubeđujem da ste daltonisti za jednu od boja potražite neki od testova za daltonizam. Imate Išihara test, imate razne testove.

Dejan

pre 9 godina

Haljina nekima deluje plavičasto zato što je poremećen balans bele boje na slici, to jest slikano je u okruženju gde ima dosta žutog svetla. Ako u fotošopu otvorite sliku i podesite balans da odgovara žarulji dobićete haljinu čisto bele boje i perfektne zlatne. Ja vidim i na originalu i bez podešavanja.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

A da doticna blogerka prvo nauci da slika pravilno? Izvor svetla uvek mora da bude iza ledja fotografa a ne iza predmeta koji se slika

Bradonja

pre 9 godina

Uostalom pogledajte samo gornji deo haljine, onaj sto ide ispod vrata, a prekrijte prstima ono belo okolo (rukave I ramena) I onda ako to vidite kao crnu boju, sto neko reče trebalo bi da posetite očnog lekara pod hitno.

Verka

pre 9 godina

Na prvo gledanje je bila zlatno bela, kad sam pogledala ponovo, vidim crno plavu ... ali sad kad pogledam prvo gornji deo ponovo vidim zlatno i prljavo belo i kako spustam pogled ponovo je cela crno plava ... Bas neobicno!

m

pre 9 godina

Belo-zlatna. Zašto treba da verujete Kim a ne ostalima? Jer ona je žensko. Jeste i Tejlor Svift žensko ali većina su muškarci. Daltonizam nije slepilo za boje, već delimično slepilo i to zavisi da li osoba ne prepoznaje crvenu, zelenu ili plavu boju. Verujem da je daltonizam mnogo učestaliji nego što mislimo i što procenti nekih istraživanje govore. Moj tata ne razlikuje zelenu boju. Kod muškaraca je daltonizam mnogo učestaliji nego kod žena jer se prenosi preko X hromozoma tj. ako sin od majke dobije X sa varijantom gena koja dovodi do slabijeg raspoznavanja boja, on će sigurno raspoznavati manje boja nego žena. Žene imaju dva X tako da i ako je gen za boje mutiran mala je verovatnoća da je i drugi mutiran, ali može da se desi. Procenti o kojima se govori da su učestalost daltonizma su mali, mislim da većina ljudi i ne shvata da su daltonisti. Zašto treba verovati Kim. Pa ona je sva crna, tamna, i ima dominantne gene (znate na šta mislim podela na recesivno i dominantno). Tejlor je plava, svetlih očiju. Veća je verovatnoća da Kim ima nemutirane gene(mutavija u ovom slučaju nije nešto štetno već izvor varijabilnosti). Svi ostali koji su komentarisali su muškarci, a što se tiče boja muškarcima ne verujte.

asd

pre 9 godina

kada gledate sliku normalno videcete zlatnu i belu boju,a kada gledate iz pticije perspektive videcete crnu i zlatnu.Zakljucak:Vide se sve cetiri boje samo zavisi iz kog ugla gledas sliku

Sremac

pre 9 godina

Mislim da je upitanju spektar boja koje ljudi vide. Neki imaju taj spektar malo uzi a neki siri. Po meni oni koji imaju malo siri vide tu plavu i crnu. Oni sa uzim vide belu i zlatnu.

Profka

pre 9 godina

Belo - zlatna. Ako vide plavo- crnu, šta im je plavo, a šta crno? Da li belu vide kao crnu? Ne razumem. Belo i crno nisu boje, zar ne .nego prisustvo i odsustvo boje. Znači, neko vidi boju, a neko je daltonista. Ali, buni me plavo i zlatno. Ovo je neki optički trik, nemoguće da toliko ljudi ne vidi zlatnu!

zz

pre 9 godina

Ne mogu da razumem kako neki ljudi vide crno-plavu..ne znam, meni je potpuno jasno da je belo-zlatna, i ne mogu skontati kako moze biti drugacije kad su te boje. Majke mi

m

pre 9 godina

Evo čitam i na američkim sajtovima i većina vidi belo-zlatnu. Ostajem pri svojoj tvrdnji da se radi o daltonizmu (čak se može javiti da neko vidi i sasvim druge boje od ponuđenih ako na primer ne prepoznaje neku drugu boju). Evo možete ovde ispod mog komentara da kliknete na pozitivnu ocenu kao vidite belo-zlatnu i ako vidite plavo-crnu negativno ocenite, samo da vidimo učestalost. Inače postoji ovakva haljina i u crno plavoj varijanti ali ova sa slike je definitivno belo-zlatna (ba rja tako vidim :)). Bilo bi dobro i da kažete u komentau da li ste muško ili žensko. Klasim se da će žene većinom videti belo-zlatnu. Vi koji vidite plavo-crnu zamolite vaše mame, sestre, drugarice da vam pokažu odeću u raznim nijansama, naročito zlene i plave. Ako se ne slažete sa njima oko nijanse boje vi ste daltonista :)

Bradonja

pre 9 godina

Ajde od ovog belog I moze pomalo da izgleda kao da je plavkasta, ali mi nikako nije jasno gde ljudi ovde vide crnu? Inače ja iz svakog ugla I posle nekoliko minuta gledanja jasno vidim samo zlatnu I belu.

Ne verujem

pre 9 godina

NE LAZEM MAJKE MI. JUTROS KADA SAM USTAO VIDEO SAM BELO-ZLATNO EVO SAD ULAZIM OPET VIDIM CRNO-PLAVO AAA SAMO SAM OTISAO DA DORUCKUJEM...

crazyone

pre 9 godina

ljudi se zezaju sa nasom glavom ova slika je definitivno zlatno bela. to sto oni vide mozda je neka druga slika. ili su slepi za boje kao tejlor svift. ahahaha

Mia

pre 9 godina

Gledam je na različitim ekranima, iz različitih uglova i vidim samo i isključivo - belu i zlatnu. Moj dečko vidi crnu i plavu. Čudi se on meni, čudim se ja njemu. A malo se i svađamo.

Ne verujem

pre 9 godina

NE LAZEM MAJKE MI. JUTROS KADA SAM USTAO VIDEO SAM BELO-ZLATNO EVO SAD ULAZIM OPET VIDIM CRNO-PLAVO AAA SAMO SAM OTISAO DA DORUCKUJEM...

m

pre 9 godina

Evo čitam i na američkim sajtovima i većina vidi belo-zlatnu. Ostajem pri svojoj tvrdnji da se radi o daltonizmu (čak se može javiti da neko vidi i sasvim druge boje od ponuđenih ako na primer ne prepoznaje neku drugu boju). Evo možete ovde ispod mog komentara da kliknete na pozitivnu ocenu kao vidite belo-zlatnu i ako vidite plavo-crnu negativno ocenite, samo da vidimo učestalost. Inače postoji ovakva haljina i u crno plavoj varijanti ali ova sa slike je definitivno belo-zlatna (ba rja tako vidim :)). Bilo bi dobro i da kažete u komentau da li ste muško ili žensko. Klasim se da će žene većinom videti belo-zlatnu. Vi koji vidite plavo-crnu zamolite vaše mame, sestre, drugarice da vam pokažu odeću u raznim nijansama, naročito zlene i plave. Ako se ne slažete sa njima oko nijanse boje vi ste daltonista :)

Bradonja

pre 9 godina

Ajde od ovog belog I moze pomalo da izgleda kao da je plavkasta, ali mi nikako nije jasno gde ljudi ovde vide crnu? Inače ja iz svakog ugla I posle nekoliko minuta gledanja jasno vidim samo zlatnu I belu.

crazyone

pre 9 godina

ljudi se zezaju sa nasom glavom ova slika je definitivno zlatno bela. to sto oni vide mozda je neka druga slika. ili su slepi za boje kao tejlor svift. ahahaha

ova je još i smešna kakvih iluzija ima

pre 9 godina

Gledao sam i juče ovu sliku, gledam je i danas i uvek vidim belo zlatnu. Trudim se da je vidim drugačije ali ne mogu. Svaki put i sa različitih uređaja je vidim belo zlatnu. A sinoć sam gledao neke optičke iluzije i mozak mi je skrenuo. Pa mi skoro ništa ne vidimo realno! Mozak ustvari svaku sliku vidi onako kako hoće, vidi jedan deo, a onda na osnovu tog dela zaključi kako izgleda ostatak. Otuda i ova haljina tako izgleda nekima. Što je mnogo strašnije mozak vidi i stvari koje uopšte ne postoje, a ne vidi one koje postoje. Prilično jezivo kad pomislite da nam je vid toliko loš i da nas mozak tolko vara.

antimatter

pre 9 godina

Da vidimo šta kaže Photoshop (u grubo)...na slici, najtamnija nijansa "zlatne" (ili crne/za neke) je #372b1b, što svakako nije crna (#000000)...prema tome, sva rasprava da li je zlatna ili crna je besmislena.

A plava ili bela...čista bela nije 100%, kao što neće biti nijedna bela stvar ako je slikana aparatom koji ne odradi dobro white balance.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

A da doticna blogerka prvo nauci da slika pravilno? Izvor svetla uvek mora da bude iza ledja fotografa a ne iza predmeta koji se slika

Dejan

pre 9 godina

Haljina nekima deluje plavičasto zato što je poremećen balans bele boje na slici, to jest slikano je u okruženju gde ima dosta žutog svetla. Ako u fotošopu otvorite sliku i podesite balans da odgovara žarulji dobićete haljinu čisto bele boje i perfektne zlatne. Ja vidim i na originalu i bez podešavanja.

zz

pre 9 godina

Ne mogu da razumem kako neki ljudi vide crno-plavu..ne znam, meni je potpuno jasno da je belo-zlatna, i ne mogu skontati kako moze biti drugacije kad su te boje. Majke mi

Anonymus

pre 9 godina

E sad, ne znam da li sam ka luda ali pre 2 sata sam videla belu i zlatnu a sada je crna i plava. Probajte, posle duzeg gledanja postaje crna i plava. Cudno

WEIRDO

pre 9 godina

Je l' mene ovde neko zeza!? Ja sam lud.
Ulazim da procitam vest i jasno vidim belo-zlatnu.
Citam komentare, vracam stranicu nazad da pogledam ponovo i vidim crno-plavu!!!

Amish techno freaks

pre 9 godina

Ljudi, procitam vest i vidim crno-plavo. Odem da vidim komentare, i opet na vest i vidim zlatno-belu!!
(Maja, 28. februar 2015 10:10)

Ja nemam taj problem ja vidim uvek belu i zlatnu. Mislim skontao sam fazon sa svetloscu i na gif slici skontao o cemu se radi. Trebali su dati sliku iz vise uglova pa da vidimo.

Milica

pre 9 godina

Plavo-crno i nikako drugacije, i moj petogodisnji sin, a muz belo zlatno. Uvek je vidim kao plavo-crnu. Probala sam da gledam i u jaku svetlost pa da onda pogledem, opet isto.

Profka

pre 9 godina

Belo - zlatna. Ako vide plavo- crnu, šta im je plavo, a šta crno? Da li belu vide kao crnu? Ne razumem. Belo i crno nisu boje, zar ne .nego prisustvo i odsustvo boje. Znači, neko vidi boju, a neko je daltonista. Ali, buni me plavo i zlatno. Ovo je neki optički trik, nemoguće da toliko ljudi ne vidi zlatnu!

Verka

pre 9 godina

Na prvo gledanje je bila zlatno bela, kad sam pogledala ponovo, vidim crno plavu ... ali sad kad pogledam prvo gornji deo ponovo vidim zlatno i prljavo belo i kako spustam pogled ponovo je cela crno plava ... Bas neobicno!

NeO

pre 9 godina

Ja vidim belo zlatnu, koleginice iz kancelarije plavo crnu i ja sam bio lud dok nismo njih 5-6 koji su poslom ulazili pitali isto. Sad smo nas 5-6 ludi dok one i dalje vide plavo crnu.

Bojana

pre 9 godina

Plavo crna sve vreme od juce, pod svakim uglom i pod svakim svetlom. Ali vidim da dominira belo zlatna percepcija, ko ce ga znati, verovatno je objasnjenje krajnje prosto, kao one slike koje neko vidi kao npr devojku, a neko kao, ne znam, tigra.

m

pre 9 godina

Belo-zlatna. Zašto treba da verujete Kim a ne ostalima? Jer ona je žensko. Jeste i Tejlor Svift žensko ali većina su muškarci. Daltonizam nije slepilo za boje, već delimično slepilo i to zavisi da li osoba ne prepoznaje crvenu, zelenu ili plavu boju. Verujem da je daltonizam mnogo učestaliji nego što mislimo i što procenti nekih istraživanje govore. Moj tata ne razlikuje zelenu boju. Kod muškaraca je daltonizam mnogo učestaliji nego kod žena jer se prenosi preko X hromozoma tj. ako sin od majke dobije X sa varijantom gena koja dovodi do slabijeg raspoznavanja boja, on će sigurno raspoznavati manje boja nego žena. Žene imaju dva X tako da i ako je gen za boje mutiran mala je verovatnoća da je i drugi mutiran, ali može da se desi. Procenti o kojima se govori da su učestalost daltonizma su mali, mislim da većina ljudi i ne shvata da su daltonisti. Zašto treba verovati Kim. Pa ona je sva crna, tamna, i ima dominantne gene (znate na šta mislim podela na recesivno i dominantno). Tejlor je plava, svetlih očiju. Veća je verovatnoća da Kim ima nemutirane gene(mutavija u ovom slučaju nije nešto štetno već izvor varijabilnosti). Svi ostali koji su komentarisali su muškarci, a što se tiče boja muškarcima ne verujte.

blue

pre 9 godina

Prebacite sliku u Paint i uzmite Color picker da vidite koje su boje pikseli, odnosno koja kombinacija plave, crvene i zelene je u pitanju.

Na mestima gde vecina komentatora vidi belu boju, plava boja je izrazenija od crvene i zelene za oko 30% (manje-vise, zavisi koji piksel uzmete). Za belu boju, ili neku svetlu nijansu sive, trebalo bi da su sve tri osnovne boje podjednakog intenziteta.

Moglo bi se zakljuciti da ljudi koji vide belu boju zapravo ne vide bas dobro, konkretno oci im nisu dovoljno osetljive na plavu boju.

Sea-hawk

pre 9 godina

Прост доказ, узети један пиксел две различите боје са слике и видети RGB вредност :)

Ne verujem

pre 9 godina

Evo ostavljam vec 3 komentar. Jutros kad sam se probudio belo-zlatna, odem doruckujem vratim se i pogledam ono crno-plava, odem na posao vratim se pogledam opet kad opet belo-zlatna??!!

bh

pre 9 godina

svi koji vide belo-zlatnu neka gledaju zmirkajuci, kroz trepavice i haljina ce polako postati plavo-crna. ili jos bolje, neka gledaju u potpunom mraku...
ocito da okolna svetlost ima uticaja na vid odredjene grupe ljudi..
:) sretno.

ona sto joj nikad ne objavljujete komentare

pre 9 godina

Videla sam sliku na fb i bila je belo-zlatna, onda sam usla u komentare i procitala ih, kad sam izasla iz komentara i ponovo pogledala sliku bila je plavo-crna. :D

Samo nas Z

pre 9 godina

Upravo kao što piše, u pitanju je svetlost na slici. Ja je vidim kao svetlo plavu sa nijansom svetlo smeđe, koja je na gornjem delu svetlija a prema dole postaje tamnija. To je kao kad gledate televiziju pa vam pod nekim svetlom haljina izgleda plava a već sledećeg trenutka ljubičasta. Isto i šminka, čas je na usnama crveni ruž, čas recimo bordo. Tako da haljin u prirodi može biti i bela, (na maloj sličici izgleda beličasto) sa zlatnim detaljima. Ali mi je vidimo kao svetlo plavu sa zlatasto smeđim. Ne mislim da je bilo ko ovde daltonista.

sarenko

pre 9 godina

Evo ja se osecam strucnim za ovu temu, inace sam daltonista. Ja ovde ne vidim crnu boju. Krenuo sam da citam i vidim da je ovo zlatna boja, verovao sam da je zelena. Ono jeste plava boja kad se malo zagledam, a na prvi pogled sam mislio da je bela :P

Iznogud

pre 9 godina

Meni zavisi kako kad i pod kojim uglom. Prvo sam mislio da je plavo crna, drugi put kada sam usao u clanak bila je belo zlatna. Mozak mi se pogubio haos.

Sremac

pre 9 godina

Mislim da je upitanju spektar boja koje ljudi vide. Neki imaju taj spektar malo uzi a neki siri. Po meni oni koji imaju malo siri vide tu plavu i crnu. Oni sa uzim vide belu i zlatnu.

Iv.

pre 9 godina

Zlatno - plava (Ice blue, biserno) ali mi se cini da to nije medju ponudjenim odgovorima :)

U svakom slucaju, haljina je grozna i treba je spaliti :). Bljak, jeftino, fuj, bez obzira na boju

A.

pre 9 godina

Na prvoj slici je haljina svetlo plava i maslinasto zelena.
Sigurno nije bela jer se vidi haljina iako je pozadina na slici bela.
Volim testove, pa sam uradila on-line ISHIHARA TEST koji pominju neki komentatori. Pogođeno 7 od 8 brojeva. Drugi put 8 od 8 (nije 71 nego 74).

m

pre 9 godina

Ljudi, da vas ja ovde ne ubeđujem da ste daltonisti za jednu od boja potražite neki od testova za daltonizam. Imate Išihara test, imate razne testove.

Bradonja

pre 9 godina

Uostalom pogledajte samo gornji deo haljine, onaj sto ide ispod vrata, a prekrijte prstima ono belo okolo (rukave I ramena) I onda ako to vidite kao crnu boju, sto neko reče trebalo bi da posetite očnog lekara pod hitno.

miki

pre 9 godina

Ja sam u početku video belo zlatnu a kako sam kasnije otkrio da je u pitanju crno plava varijanta i istu sliku kasnije ponovo pogledao odjednom vidim crno plavo... weird
Za mene veoma čudna situacija. Može li nauka da objasni moj slučaj?

mic

pre 9 godina

Dobra reklama, inace slika proverena u fotoshopu (posto sam ocigledno posumnjao u svoj vid i sposobnost raspoznavanja boja), bela (hladna, nijasna ka plavoj) i zlatna haljina, i to je to, nema nikakve veze sa crnom. A to sa forom osvetljenje kontrast itd, pa kojoj god slici menjali osobine naravno da ce promeniti i boju. Zatupljivanje mozga i fenomenalna reklama, nista vise.

brain damage

pre 9 godina

Je l vi vidite koliko bljesti svetlost iza i da je haljina je u hladu da tako kazem? zato deluje da je ova bela plavkasta. Sve,sve,al da neko vidi crnu,to ne shvatam..

Lazar

pre 9 godina

Vidim je kao belo-zlatnu naravno ali se vidi kao plavo crna kada se skroz skupe oči, probajte da ih skupite tako da su skoro zatvorene i videćete plavo crnu... Mislim da samo ljudi sa nekim poremećajem sa normalno otvorenim očima vide plavo-crnu, to su jednostavno senke.

mile

pre 9 godina

Juce ujutru sam na obe slike video belo-zlatno. Sinoc udjem na vest i vidim plavo-crno na gornjoj slici, a belo-zlatno na donjoj. Jutros opet obe slike belo-zlatno. Planiram kasnije do kafane na malo vise piva pa cu ponovo da proverim.

mare

pre 9 godina

Ako nekog interesuje, ova haljina uzivo je zapravo crno-plava. Sestra mi je juce pokazala i ja trazio odgovor do 3 jutros. Neznam koliko ovo ima smisla al ovo objasnjenje se meni najvise svidelo. Kao sto rekoh original tj. uzivo, haljina je crno-plava ali je slika izbacena iz konteksta, odnosno veci deo slike je samo haljina bez dovoljno pozadine da mozak moze da protumaci dali je haljina zapravo u senci ili obasjana svetloscu. Kad na to dodate verovatno neku zuckastu svetlost koja pada na nju ili je u pozadini. Dobijete ovakvu opticku varku. Mi svi zapravo vidimo isto ali mozak kod svakog drugacije tumaci informacije koje dolaze od okciju. Neznam koliko je ovo tacno, al meni je zadovoljavajuce objasnjenje. Ali ponavljam, haljina je uzivo crno-plava. Haha

asd

pre 9 godina

kada gledate sliku normalno videcete zlatnu i belu boju,a kada gledate iz pticije perspektive videcete crnu i zlatnu.Zakljucak:Vide se sve cetiri boje samo zavisi iz kog ugla gledas sliku

duže gledajte tada potamni

pre 9 godina

Što duže gledate zlatno postaje crno, a belo plavo. Haljina verovatno jeste plavo-crna ali ovde se radi o osvetljenju i brzini reakcije oka. Neki sada kažu da mlađi vide odmah plavo crnu, ali kako onda na primer Kim i njen muž vide različito kada nije velika razlika u godinama. Više faktora ovde ima uticaj. Ali i sposobnost da se razlikuje više boja. Onaj ko razlikuje manje nijansi verovatno vidi odmah crno-plavo, ali kontrast pozadine i boje haljine je glavni razlog zašto vidimo različito. Ovo je optička varka nastala zbog osvetljenaj, ali i vaša sposonbnost da razlikujete nijanse ima uticaja na ono što vidite.

oftalmolog

pre 9 godina

Mogu se videti obe verzije. Gledajte u jarko svetlo par minuta i onda pogledajte u sliku bice belo i zlatno a zmurite par minuta pa pogledajte bice crno i plavo. Zivot je cudo

naucnik

pre 9 godina

Za sve postoji naucni odgovor. Gledajte 1-2min. u jarko svetlo pa pogledajte sliku bice zlatno bela a drzite oci zatvorene 1-2min. haljina ce biti crno plava. Normalno ljudsko oko bi trebalo da se prilagodjava svim vrstama svetlosti, vidimo najvise nijansi zelene zahvaljujuci evoluciji (zelena da ne bih bili pojedeni od predatora iz sume) Ako posle ovoga testa i dalje vidite samo crno plavu boju bili biste verovatno pojedeni :D

Milos

pre 9 godina

Meni je najvise sucmurasto staklenasto zlatno-zuta i zabagrelo pepeljasto bela.Nije mi jasno kako neko moze da je vidi drugacije...

alfaC

pre 9 godina

Svijetlo plava i zlatna! Ja nigdje ovdje ne vidim crnu, dok moja djevojka tvrdi da je crna, kaže da je to posvijetljena crna zbog sunca ili jakog svijetla.

bruno

pre 9 godina

Провалио сам!!!! Кад скролујем на доле хаљина је плава, кад скролујем на горе, бела је. Исто тако је кад је гледам ,,одозго'' тј ,,одоздо''

Adriano_Galliani

pre 9 godina

"Принтскрин", одете у Paint, CTRL+V, Color Picker алатка и онда "видите" које су боје. Браон и нека од 50 нијанси сиве. Сви који говоре да "виде" црно-плаво су тролери, то је заправо фора. А и ја сам глуп што проверавам, додуше, имам проблема са разликовањем одређених нијанси.

alfaC

pre 9 godina

Žene uglavnom vide crnu, a muškarci zlatnu. (I bijela/svijetlo plava). Ja sam proveo test u porodici! Tražio sam objašnjenje, žene tvrde da se vidi da je na slici u pitanju crna/tamo siva koja je posvijetljena zbog sunca i kontrasta. Dok muskinje vide zlatnu...

Swedenonline

pre 9 godina

GIF animacija sa dugim play vremenom, kad se otvara u browserima koji nepodrzavaju GIF, bude prikazana kao frejm.
Nema veze sa belim balansom vec se neko sali na opste neznanje planete.

blackbluemagic

pre 9 godina

mnogima sam pokazivao sliku i komentari su razliciti...jedni vide plavu i zlatnu,drugi crvenu i plavu, treci plavu i zlatnu, neki kao i ja vide plavo crnu, a najvise je po svemu sudeci onih koji vide belu i zlatnu...pa vi sami procenite o cemu se tu radi

slav

pre 9 godina

Ako vidite belu i zlatnu onda prvo gledajte samo donji deo haljine i to tako sto cete da prekrijete gornji deo nekim papirom, ili skrolujte da samo vidite donji deo. Najbolje da vam neko drugi pokaze samo donji deo bez gornjeg da vam mozak ne bi zapamtio belu i zlatnu. Ja sam tako pokazao bratu koji je video belu i zlatnu i sada vidi plavu i crnu.

m

pre 9 godina

Evo čitam i na američkim sajtovima i većina vidi belo-zlatnu. Ostajem pri svojoj tvrdnji da se radi o daltonizmu (čak se može javiti da neko vidi i sasvim druge boje od ponuđenih ako na primer ne prepoznaje neku drugu boju). Evo možete ovde ispod mog komentara da kliknete na pozitivnu ocenu kao vidite belo-zlatnu i ako vidite plavo-crnu negativno ocenite, samo da vidimo učestalost. Inače postoji ovakva haljina i u crno plavoj varijanti ali ova sa slike je definitivno belo-zlatna (ba rja tako vidim :)). Bilo bi dobro i da kažete u komentau da li ste muško ili žensko. Klasim se da će žene većinom videti belo-zlatnu. Vi koji vidite plavo-crnu zamolite vaše mame, sestre, drugarice da vam pokažu odeću u raznim nijansama, naročito zlene i plave. Ako se ne slažete sa njima oko nijanse boje vi ste daltonista :)

crazyone

pre 9 godina

ljudi se zezaju sa nasom glavom ova slika je definitivno zlatno bela. to sto oni vide mozda je neka druga slika. ili su slepi za boje kao tejlor svift. ahahaha

m

pre 9 godina

Belo-zlatna. Zašto treba da verujete Kim a ne ostalima? Jer ona je žensko. Jeste i Tejlor Svift žensko ali većina su muškarci. Daltonizam nije slepilo za boje, već delimično slepilo i to zavisi da li osoba ne prepoznaje crvenu, zelenu ili plavu boju. Verujem da je daltonizam mnogo učestaliji nego što mislimo i što procenti nekih istraživanje govore. Moj tata ne razlikuje zelenu boju. Kod muškaraca je daltonizam mnogo učestaliji nego kod žena jer se prenosi preko X hromozoma tj. ako sin od majke dobije X sa varijantom gena koja dovodi do slabijeg raspoznavanja boja, on će sigurno raspoznavati manje boja nego žena. Žene imaju dva X tako da i ako je gen za boje mutiran mala je verovatnoća da je i drugi mutiran, ali može da se desi. Procenti o kojima se govori da su učestalost daltonizma su mali, mislim da većina ljudi i ne shvata da su daltonisti. Zašto treba verovati Kim. Pa ona je sva crna, tamna, i ima dominantne gene (znate na šta mislim podela na recesivno i dominantno). Tejlor je plava, svetlih očiju. Veća je verovatnoća da Kim ima nemutirane gene(mutavija u ovom slučaju nije nešto štetno već izvor varijabilnosti). Svi ostali koji su komentarisali su muškarci, a što se tiče boja muškarcima ne verujte.

blue

pre 9 godina

Prebacite sliku u Paint i uzmite Color picker da vidite koje su boje pikseli, odnosno koja kombinacija plave, crvene i zelene je u pitanju.

Na mestima gde vecina komentatora vidi belu boju, plava boja je izrazenija od crvene i zelene za oko 30% (manje-vise, zavisi koji piksel uzmete). Za belu boju, ili neku svetlu nijansu sive, trebalo bi da su sve tri osnovne boje podjednakog intenziteta.

Moglo bi se zakljuciti da ljudi koji vide belu boju zapravo ne vide bas dobro, konkretno oci im nisu dovoljno osetljive na plavu boju.

asd

pre 9 godina

kada gledate sliku normalno videcete zlatnu i belu boju,a kada gledate iz pticije perspektive videcete crnu i zlatnu.Zakljucak:Vide se sve cetiri boje samo zavisi iz kog ugla gledas sliku

Lazar

pre 9 godina

Vidim je kao belo-zlatnu naravno ali se vidi kao plavo crna kada se skroz skupe oči, probajte da ih skupite tako da su skoro zatvorene i videćete plavo crnu... Mislim da samo ljudi sa nekim poremećajem sa normalno otvorenim očima vide plavo-crnu, to su jednostavno senke.

Mia

pre 9 godina

Gledam je na različitim ekranima, iz različitih uglova i vidim samo i isključivo - belu i zlatnu. Moj dečko vidi crnu i plavu. Čudi se on meni, čudim se ja njemu. A malo se i svađamo.

Sremac

pre 9 godina

Mislim da je upitanju spektar boja koje ljudi vide. Neki imaju taj spektar malo uzi a neki siri. Po meni oni koji imaju malo siri vide tu plavu i crnu. Oni sa uzim vide belu i zlatnu.

Bradonja

pre 9 godina

Ajde od ovog belog I moze pomalo da izgleda kao da je plavkasta, ali mi nikako nije jasno gde ljudi ovde vide crnu? Inače ja iz svakog ugla I posle nekoliko minuta gledanja jasno vidim samo zlatnu I belu.

Iv.

pre 9 godina

Zlatno - plava (Ice blue, biserno) ali mi se cini da to nije medju ponudjenim odgovorima :)

U svakom slucaju, haljina je grozna i treba je spaliti :). Bljak, jeftino, fuj, bez obzira na boju

Dejan

pre 9 godina

Haljina nekima deluje plavičasto zato što je poremećen balans bele boje na slici, to jest slikano je u okruženju gde ima dosta žutog svetla. Ako u fotošopu otvorite sliku i podesite balans da odgovara žarulji dobićete haljinu čisto bele boje i perfektne zlatne. Ja vidim i na originalu i bez podešavanja.

Profka

pre 9 godina

Belo - zlatna. Ako vide plavo- crnu, šta im je plavo, a šta crno? Da li belu vide kao crnu? Ne razumem. Belo i crno nisu boje, zar ne .nego prisustvo i odsustvo boje. Znači, neko vidi boju, a neko je daltonista. Ali, buni me plavo i zlatno. Ovo je neki optički trik, nemoguće da toliko ljudi ne vidi zlatnu!

zz

pre 9 godina

Ne mogu da razumem kako neki ljudi vide crno-plavu..ne znam, meni je potpuno jasno da je belo-zlatna, i ne mogu skontati kako moze biti drugacije kad su te boje. Majke mi

m

pre 9 godina

Ljudi, da vas ja ovde ne ubeđujem da ste daltonisti za jednu od boja potražite neki od testova za daltonizam. Imate Išihara test, imate razne testove.

antimatter

pre 9 godina

Da vidimo šta kaže Photoshop (u grubo)...na slici, najtamnija nijansa "zlatne" (ili crne/za neke) je #372b1b, što svakako nije crna (#000000)...prema tome, sva rasprava da li je zlatna ili crna je besmislena.

A plava ili bela...čista bela nije 100%, kao što neće biti nijedna bela stvar ako je slikana aparatom koji ne odradi dobro white balance.

A.

pre 9 godina

Na prvoj slici je haljina svetlo plava i maslinasto zelena.
Sigurno nije bela jer se vidi haljina iako je pozadina na slici bela.
Volim testove, pa sam uradila on-line ISHIHARA TEST koji pominju neki komentatori. Pogođeno 7 od 8 brojeva. Drugi put 8 od 8 (nije 71 nego 74).

mic

pre 9 godina

Dobra reklama, inace slika proverena u fotoshopu (posto sam ocigledno posumnjao u svoj vid i sposobnost raspoznavanja boja), bela (hladna, nijasna ka plavoj) i zlatna haljina, i to je to, nema nikakve veze sa crnom. A to sa forom osvetljenje kontrast itd, pa kojoj god slici menjali osobine naravno da ce promeniti i boju. Zatupljivanje mozga i fenomenalna reklama, nista vise.

brain damage

pre 9 godina

Je l vi vidite koliko bljesti svetlost iza i da je haljina je u hladu da tako kazem? zato deluje da je ova bela plavkasta. Sve,sve,al da neko vidi crnu,to ne shvatam..

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

A da doticna blogerka prvo nauci da slika pravilno? Izvor svetla uvek mora da bude iza ledja fotografa a ne iza predmeta koji se slika

Bradonja

pre 9 godina

Uostalom pogledajte samo gornji deo haljine, onaj sto ide ispod vrata, a prekrijte prstima ono belo okolo (rukave I ramena) I onda ako to vidite kao crnu boju, sto neko reče trebalo bi da posetite očnog lekara pod hitno.

duže gledajte tada potamni

pre 9 godina

Što duže gledate zlatno postaje crno, a belo plavo. Haljina verovatno jeste plavo-crna ali ovde se radi o osvetljenju i brzini reakcije oka. Neki sada kažu da mlađi vide odmah plavo crnu, ali kako onda na primer Kim i njen muž vide različito kada nije velika razlika u godinama. Više faktora ovde ima uticaj. Ali i sposobnost da se razlikuje više boja. Onaj ko razlikuje manje nijansi verovatno vidi odmah crno-plavo, ali kontrast pozadine i boje haljine je glavni razlog zašto vidimo različito. Ovo je optička varka nastala zbog osvetljenaj, ali i vaša sposonbnost da razlikujete nijanse ima uticaja na ono što vidite.

Verka

pre 9 godina

Na prvo gledanje je bila zlatno bela, kad sam pogledala ponovo, vidim crno plavu ... ali sad kad pogledam prvo gornji deo ponovo vidim zlatno i prljavo belo i kako spustam pogled ponovo je cela crno plava ... Bas neobicno!

ona sto joj nikad ne objavljujete komentare

pre 9 godina

Videla sam sliku na fb i bila je belo-zlatna, onda sam usla u komentare i procitala ih, kad sam izasla iz komentara i ponovo pogledala sliku bila je plavo-crna. :D

Milos

pre 9 godina

Meni je najvise sucmurasto staklenasto zlatno-zuta i zabagrelo pepeljasto bela.Nije mi jasno kako neko moze da je vidi drugacije...

Milica

pre 9 godina

Plavo-crno i nikako drugacije, i moj petogodisnji sin, a muz belo zlatno. Uvek je vidim kao plavo-crnu. Probala sam da gledam i u jaku svetlost pa da onda pogledem, opet isto.

mare

pre 9 godina

Ako nekog interesuje, ova haljina uzivo je zapravo crno-plava. Sestra mi je juce pokazala i ja trazio odgovor do 3 jutros. Neznam koliko ovo ima smisla al ovo objasnjenje se meni najvise svidelo. Kao sto rekoh original tj. uzivo, haljina je crno-plava ali je slika izbacena iz konteksta, odnosno veci deo slike je samo haljina bez dovoljno pozadine da mozak moze da protumaci dali je haljina zapravo u senci ili obasjana svetloscu. Kad na to dodate verovatno neku zuckastu svetlost koja pada na nju ili je u pozadini. Dobijete ovakvu opticku varku. Mi svi zapravo vidimo isto ali mozak kod svakog drugacije tumaci informacije koje dolaze od okciju. Neznam koliko je ovo tacno, al meni je zadovoljavajuce objasnjenje. Ali ponavljam, haljina je uzivo crno-plava. Haha

Ne verujem

pre 9 godina

NE LAZEM MAJKE MI. JUTROS KADA SAM USTAO VIDEO SAM BELO-ZLATNO EVO SAD ULAZIM OPET VIDIM CRNO-PLAVO AAA SAMO SAM OTISAO DA DORUCKUJEM...

Samo nas Z

pre 9 godina

Upravo kao što piše, u pitanju je svetlost na slici. Ja je vidim kao svetlo plavu sa nijansom svetlo smeđe, koja je na gornjem delu svetlija a prema dole postaje tamnija. To je kao kad gledate televiziju pa vam pod nekim svetlom haljina izgleda plava a već sledećeg trenutka ljubičasta. Isto i šminka, čas je na usnama crveni ruž, čas recimo bordo. Tako da haljin u prirodi može biti i bela, (na maloj sličici izgleda beličasto) sa zlatnim detaljima. Ali mi je vidimo kao svetlo plavu sa zlatasto smeđim. Ne mislim da je bilo ko ovde daltonista.

Iznogud

pre 9 godina

Meni zavisi kako kad i pod kojim uglom. Prvo sam mislio da je plavo crna, drugi put kada sam usao u clanak bila je belo zlatna. Mozak mi se pogubio haos.

WEIRDO

pre 9 godina

Je l' mene ovde neko zeza!? Ja sam lud.
Ulazim da procitam vest i jasno vidim belo-zlatnu.
Citam komentare, vracam stranicu nazad da pogledam ponovo i vidim crno-plavu!!!

NeO

pre 9 godina

Ja vidim belo zlatnu, koleginice iz kancelarije plavo crnu i ja sam bio lud dok nismo njih 5-6 koji su poslom ulazili pitali isto. Sad smo nas 5-6 ludi dok one i dalje vide plavo crnu.

ova je još i smešna kakvih iluzija ima

pre 9 godina

Gledao sam i juče ovu sliku, gledam je i danas i uvek vidim belo zlatnu. Trudim se da je vidim drugačije ali ne mogu. Svaki put i sa različitih uređaja je vidim belo zlatnu. A sinoć sam gledao neke optičke iluzije i mozak mi je skrenuo. Pa mi skoro ništa ne vidimo realno! Mozak ustvari svaku sliku vidi onako kako hoće, vidi jedan deo, a onda na osnovu tog dela zaključi kako izgleda ostatak. Otuda i ova haljina tako izgleda nekima. Što je mnogo strašnije mozak vidi i stvari koje uopšte ne postoje, a ne vidi one koje postoje. Prilično jezivo kad pomislite da nam je vid toliko loš i da nas mozak tolko vara.

bh

pre 9 godina

svi koji vide belo-zlatnu neka gledaju zmirkajuci, kroz trepavice i haljina ce polako postati plavo-crna. ili jos bolje, neka gledaju u potpunom mraku...
ocito da okolna svetlost ima uticaja na vid odredjene grupe ljudi..
:) sretno.

naucnik

pre 9 godina

Za sve postoji naucni odgovor. Gledajte 1-2min. u jarko svetlo pa pogledajte sliku bice zlatno bela a drzite oci zatvorene 1-2min. haljina ce biti crno plava. Normalno ljudsko oko bi trebalo da se prilagodjava svim vrstama svetlosti, vidimo najvise nijansi zelene zahvaljujuci evoluciji (zelena da ne bih bili pojedeni od predatora iz sume) Ako posle ovoga testa i dalje vidite samo crno plavu boju bili biste verovatno pojedeni :D

Sea-hawk

pre 9 godina

Прост доказ, узети један пиксел две различите боје са слике и видети RGB вредност :)

Bojana

pre 9 godina

Plavo crna sve vreme od juce, pod svakim uglom i pod svakim svetlom. Ali vidim da dominira belo zlatna percepcija, ko ce ga znati, verovatno je objasnjenje krajnje prosto, kao one slike koje neko vidi kao npr devojku, a neko kao, ne znam, tigra.

sarenko

pre 9 godina

Evo ja se osecam strucnim za ovu temu, inace sam daltonista. Ja ovde ne vidim crnu boju. Krenuo sam da citam i vidim da je ovo zlatna boja, verovao sam da je zelena. Ono jeste plava boja kad se malo zagledam, a na prvi pogled sam mislio da je bela :P

Amish techno freaks

pre 9 godina

Ljudi, procitam vest i vidim crno-plavo. Odem da vidim komentare, i opet na vest i vidim zlatno-belu!!
(Maja, 28. februar 2015 10:10)

Ja nemam taj problem ja vidim uvek belu i zlatnu. Mislim skontao sam fazon sa svetloscu i na gif slici skontao o cemu se radi. Trebali su dati sliku iz vise uglova pa da vidimo.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

"Принтскрин", одете у Paint, CTRL+V, Color Picker алатка и онда "видите" које су боје. Браон и нека од 50 нијанси сиве. Сви који говоре да "виде" црно-плаво су тролери, то је заправо фора. А и ја сам глуп што проверавам, додуше, имам проблема са разликовањем одређених нијанси.

oftalmolog

pre 9 godina

Mogu se videti obe verzije. Gledajte u jarko svetlo par minuta i onda pogledajte u sliku bice belo i zlatno a zmurite par minuta pa pogledajte bice crno i plavo. Zivot je cudo

miki

pre 9 godina

Ja sam u početku video belo zlatnu a kako sam kasnije otkrio da je u pitanju crno plava varijanta i istu sliku kasnije ponovo pogledao odjednom vidim crno plavo... weird
Za mene veoma čudna situacija. Može li nauka da objasni moj slučaj?

Ne verujem

pre 9 godina

Evo ostavljam vec 3 komentar. Jutros kad sam se probudio belo-zlatna, odem doruckujem vratim se i pogledam ono crno-plava, odem na posao vratim se pogledam opet kad opet belo-zlatna??!!

Anonymus

pre 9 godina

E sad, ne znam da li sam ka luda ali pre 2 sata sam videla belu i zlatnu a sada je crna i plava. Probajte, posle duzeg gledanja postaje crna i plava. Cudno

Swedenonline

pre 9 godina

GIF animacija sa dugim play vremenom, kad se otvara u browserima koji nepodrzavaju GIF, bude prikazana kao frejm.
Nema veze sa belim balansom vec se neko sali na opste neznanje planete.

alfaC

pre 9 godina

Žene uglavnom vide crnu, a muškarci zlatnu. (I bijela/svijetlo plava). Ja sam proveo test u porodici! Tražio sam objašnjenje, žene tvrde da se vidi da je na slici u pitanju crna/tamo siva koja je posvijetljena zbog sunca i kontrasta. Dok muskinje vide zlatnu...

bruno

pre 9 godina

Провалио сам!!!! Кад скролујем на доле хаљина је плава, кад скролујем на горе, бела је. Исто тако је кад је гледам ,,одозго'' тј ,,одоздо''

mile

pre 9 godina

Juce ujutru sam na obe slike video belo-zlatno. Sinoc udjem na vest i vidim plavo-crno na gornjoj slici, a belo-zlatno na donjoj. Jutros opet obe slike belo-zlatno. Planiram kasnije do kafane na malo vise piva pa cu ponovo da proverim.

alfaC

pre 9 godina

Svijetlo plava i zlatna! Ja nigdje ovdje ne vidim crnu, dok moja djevojka tvrdi da je crna, kaže da je to posvijetljena crna zbog sunca ili jakog svijetla.

blackbluemagic

pre 9 godina

mnogima sam pokazivao sliku i komentari su razliciti...jedni vide plavu i zlatnu,drugi crvenu i plavu, treci plavu i zlatnu, neki kao i ja vide plavo crnu, a najvise je po svemu sudeci onih koji vide belu i zlatnu...pa vi sami procenite o cemu se tu radi

slav

pre 9 godina

Ako vidite belu i zlatnu onda prvo gledajte samo donji deo haljine i to tako sto cete da prekrijete gornji deo nekim papirom, ili skrolujte da samo vidite donji deo. Najbolje da vam neko drugi pokaze samo donji deo bez gornjeg da vam mozak ne bi zapamtio belu i zlatnu. Ja sam tako pokazao bratu koji je video belu i zlatnu i sada vidi plavu i crnu.