KAKO BEBA SPAVA

Sreda, 25.03.2015.

10:05

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Kako beba spava

Dok spavamo, prolazimo kroz različita stanja i faze sna. Kod odraslih i dece, ova „arhitektura sna“ prati predvidiv obrazac REM (Rapid Eye Movement - brzo pomeranje očiju) faze sna i NREM (sporo pomeranje očiju) faze, koje se otprilike smenjuju na svakih 90 minuta.

NREM faza sna

Stanje 1: Lagan san; osoba se lako budi; mišići su opušteni uz povremene trzaje; pomeranje očiju je usporeno.

Stanje 2: Pomeranje očiju prestaje.

Stanje 3 i 4: Najčešće se događa u prvoj polovini noći; dubok san; teškoće sa buđenjem; mišići su opušteni.

 

REM faza sna

REM faza uobičajeno nastupa 90 minuta nakon što zaspite. Oči se brzo pokreću iza zatvorenih kapaka; disanje, otkucaji srca i krvni pritisak su neredovni; započinje san. Ove promene su dugotrajnije tokom druge polovine noći; prepliće se sa NREM fazom sna kako noć odmiče.

Međutim, bebin san merimo na drugačiji način. Podeljen je u tri kategorije:

Aktivan san – sličan REM fazi sna – beba će treptati ili pomerati oči, udove ili celo telo. Beba može izgledati kao da se smeje i pravi grimase, a može i proizvoditi zvuke ili reči.

·         Miran san – sličan NREM fazi sna – tokom mirnog sna beba će biti spokojnija i teže će se probuditi.

·         Neodređeni ili tranzicioni san – periodi sna koji se ne mogu definisati ni kao aktivan ni kao miran san.

 

 

San je važan za bebin zdrav i srećan razvoj.

Većina beba uzrasta pet meseci prespava noć. Kako raste, beba se može sve češće buditi noću, naročito u drugoj polovini prve godine života. Za to postoji više razloga: neke studije pokazuju da kada beba postane svesnija svog okruženja i povezanosti sa mamom, postaje svesnija i njene odsutnosti. Drugo ispitivanje pokazuje povezanost ismeđu noćnog buđenja i rasta zuba, bebinog rasta i drugih razvojnih etapa.

 

Noćno buđenje

U trećoj nedelji života, 90% novorođenčadi se budi i daje znak svojim roditeljima plačom. Ali bez brige, do trećeg meseca samo 50% novorođenčadi i dalje daje znak kada se probudi tokom noći. Druga polovina se sama ponovo uspava. Eksperti za san se slažu da mame mogu podstaći bebu da se sama uspava, kako bi svi kvalitetnije spavali.

 

Zašto se bebe bude?

Ponekada roditelji misle kako svaki šum može da probudi bebu. Zapravo, nisu daleko od istine: mnogi unutrašnji i spoljašnji faktori remete bebin san. Oni se razlikuju od bebe do bebe, ali ono što su gotovo sva istraživanja zaključila je da se rizik od bebinog buđenja u izvesnoj meri smanjuje ukoliko se pobrinemo da njena koža tokom noći ostane suva.

 

“Ukoliko je beba sita i suva, imaće bolji san i sa lakoćom će rasti. Tokom prvog meseca uobičajeno je da beba spava 16 do 18 sati, i do navršetka prve godine, spavanje se redukuje na oko 15 sati dnevno. Kada je vaša beba budna, treba da razgovarate sa njom i privlačite njenu pažnju.”, rekla je Pampers ekspert, pedijatar i neonatolog, Julka Damnjanović.

 

Postoji nekolicina zvukova kojima se roditelji raduju više nego smehu svoje bebe – posebno jer su to znaci mirnog i suvog noćnog sna. Zapravo, može se reći da je srećna i odmorna beba muzika za uši svakog roditelja!

 

Pampers Active Baby-Dry pelene dizajnirane su tako da pomognu vašoj bebi da neometano spava, kako bi se ujutru probudila srećna i nasmejana. Saznajte više o jedinstvenom sloju Pampers Active Baby pelena na sledećem linku:

 

https://www.facebook.com/video.php?v=910554895644051&set=vb.110133115686237&type=2&theater

 

Kako biste pomogli svojoj bebi da se probudi vesela i nasmejana nakon mirno prospavane noći, sve što joj je potrebno su vaša ljubav i pelene koje će je održati suvom tokom cele noći.

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.