Prvi korak

Sreda, 29.04.2015.

18:39

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Svi znamo da je taj trenutak kada vaš mališan prohoda jako važan – nastavite sa čitanjem kako biste naučili da prepoznate znake koji ukazuju da će vaša beba uskoro prohodati!

Kada beba načini svoj prvi korak, to je neverovatna situacija. Kada bebino puzanje preraste u hodanje, može se reći da je vaše dete prošlo prvu fazu odrastanja.

Iako deca sopstvenim tempom razvijaju sposobnost hodanja, većina beba nauči da puzi oko 8. meseca koje između 9. I 17. meseci lagano postaje hodanje.

Imajte u vidu da neke bebe u potpunosti zaobiđu period puzanja. U tim situacijama veša beba će verovatno puzati na svom stomaku, koristeći svoje ruke i noge kako bi se kretala.

Puzanje je sasvim prirodno – na taj način beba jača mišiće koje će uskoro koristiti za hodanje. Fazu puzanja ubrzo sustiže bebina sposobnost da stane na sopstvene noge. Kada vaš mališan ovlada ovom veštinom, važno je naučiti ga kako da savije svoje noge u kolenima kako bi prešao iz stajećeg položaja u sedeći (i obrnuto).

Kada dobro uvežba da stoji, sledeća stavka je koračanje. Kako se vaša beba bude stabilnije osećala na svojim nogama, pokušaće da napravi po koji korak. Neka joj vaša ruka bude oslonac ili se može pridržavati za delove nameštaja kako bi stabilizovala svoje korake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare