Kako da ublažite grčeve vaše bebe

Četvrtak, 21.05.2015.

13:18

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Ukoliko vaš mališan ne reaguje na vaše umirujuće tehnike, moguće je da ima grčeve u stomaku. Ali ne brinite! Daćemo vam savete koji će pomoći vašoj bebi I nadamo se obezbediti malo tišine u kući!

Prirodno je da novorođenčad uzrasta od 3 meseca i mlađa prolaze kroz zahtevniji period, naročito između 18 časova i ponoći. Ako tehnike poput hranjenja, presvlačenja, i ljuljanja ne prekinu plač vašeg deteta, vaš mališan može spadati u 20 procenata beba koje imaju grčeve.

Uzroci bebinih grčeva

Ako vaša beba dobije grčeve, ili isuviše plače, primetićete da je to u periodu između druge i četvrte nedelje. Njen plač će se pojačavati – pre nego da će izostati – kako se dan nastavlja, I verovatno će biti puna gasova i stalno će savijati I opružati noge.

Doktori ne znaju zbog čega tačno nastaju grčevi, ali evo nekoliko mogućih uzročnika:

• Nedovoljno razvijen nervni sistem
• Problem sa udobnošću
• Medicinski problem, poput kile
• Nešto u vašoj ishrani može iritirati bebin stomak (ukoliko dojite)

Umirivanje rasplakane bebe

Najuznemirujuća stvar kod bebe koja ima grčeve jeste što se čini kao da je ništa ne može utešiti.

Ali to ne znači da treba da odustanete! Evo nekoliko trikova koji mogu ublažiti grčeve vaše bebe.

Ljuljajte je

Ljuljanje na rukama ili u ljuljašci za bebe uz zvuk – poput usisivača ili mašine za veš – koji se nalazi u pozadini može pomoći, kada i mirni pokreti mogu pomoći.

Šetajte sa njom u nosiljci

Kao i ljuljanje, ovi pokreti su prijatni, a to što je bilizu vas može pomoći da se oseća još prijatnije.

Povijte je

Umotajte vašeg mališana u veliko, tanko ćebe. Osetiće se toplo, udobno i sigurno.

Dajte joj cuclu

Ne pomaže svaki put, ali za neke bebe, sisanje je umirujuće.

Trljajte je po leđima

Postavite bebu da legne u vaše krilo stomakom prema dole i nežno joj trljajte leđa prstima, što može smanjiti pritisak u njenom stomaku.

Proverite svoju ishranu

Ukoliko dojite, određena harana koju unosite može izazvati nelagodu kod vašeg mališana. Mlečni proizvodi, kafa, kupus I luk su potencijalni krivci, pa pokušajte da izostavite jadan po jedan, jer ćete tako uvideti da li je neki od njih uzročnik.

Ne gubite nadu!

Možda vam se sada tako ne čini, ali bebini grčevi ne traju večno. U trenutku kada vaša beba napuni 4 meseca, njeni grčevi će verovatno proći – i svi ćete biti srećni!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare