Šta treba da znate o prelasku deteta u zaseban krevet

Petak, 19.06.2015.

10:56

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Čestitamo! Prelazak deteta u zaseban krevet je velika stvar. Saznajte šta bi svaka majka trebalo da zna pre nego što njen mališan pređe u dečiji krevet.

Dete je spremno za premeštanje u zaseban krevet sa oko 2. godine. Ovo je verovatno jedan od prvih koraka ka nezavisnosti – svaka čast! U ovom uzrastu dete je dovoljno visoko da može prebaciti nogu preko ograde od kreveca, tako da je ova promena pozitivno utiče na njegov razvoj i najsigurnija je.

Prelazak u dečji krevet je veliki pomak, zbog čega prethodno treba razmotriti nekoliko faktora. Zapamtite, sada kada je vaše dete tako blizu poda, to znači da ima mnogo lakši pristup svim prostorijama u kući.

To bi svako dete učinilo znatiželjnim!

Pre nego što načinite ovaj korak, imajte na umu sledeće:

Izbegavajte opasne situacije kod spavanja

Pospana (ili nestašna) deca mogu upasti u nevolju ukoliko sama lutaju noću po kući. Kako biste izbegle ovakve situacije, postavite zvonce na vrata i čućete kada izađe iz sobe.

Rasklonite sve igračke

Vaše dete ne mora da napusti svoju sobu kako bi se povredilo – u iskušenju je i u sopstvenom prostoru. Rasklonite igračke ili stvari koje se mogu polomiti ili na koje se dete može zadaviti pre nego što ga smestite u krevet. Sklonite s poda sve stvari na koje se vaš mališan može okliznuti ukoliko ustane iz kreveta u toku noći.

Pravilno postavite krevet

Iako je dečji krevet dosta bliži podu od kreveca, treba ga zaštiti jastucima ili makar tepihom. Takođe, postavite krevet dalje od prozora kako bi izbegli promaju, kablove koji vise ili zavese.

Kada ste primenili ove sigurnosne mere, vreme je za slavlje! Prelazak u dečji krevet je veliki korak, zato je važno da svom detetu pokažete koliko ste ponosni na njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare