Uređenje doma

Kako ublažiti negativne posledice dugog sedenja?

Čak i najbolje stolice ne mogu sprečiti negativno dejstvo dugotrajnog sedenja, ali to ne znači da morate biti osuđeni na nepravilno držanje...

Petak, 23.01.2015.

16:56

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Promenite položaj

Najveći problem predugog sedenja nije sama činjenica da dugo sedimo, već što provodimo previše vremena u istom položaju. Veliki pritisak vrši se na vrat i donji deo leđa, a kako telo ima sposobnost prilagođavanja, česta posledica je nepravilno držanje. Menjajte položaj na svakih desetak minuta, a posebno izbegavajte ukrštanje nogu. Ukoliko imate običaj da se naslonite na stolicu, pokušajte da sednete malo bliže sredini stolice kako bi mišići bili ti koji pružaju potporu vašem telu, a ne naslon stolice.

Ukoliko imate laptop, pređite (ukoliko je moguće) povremeno u stojeći položaj. Kao oslonac za laptop možete upotrebiti i najobičniju kutiju.

Napravite pauzu

Predugo gledanje u ekran izaziva naprezanje očiju, što će se svakako negativno odraziti na vaš vid. Na svakih pola sata provedenih pred kompjuterom izdvojite par minuta za odmaranje očiju tako što ćete se istegnuti i prošetati. Iako možda ovaj predlog ne zvuči preterano korisno, upravo su ove male aktivnosti te koje će sprečiti nagomilano štetno dejstvo predugog gledanja u monitor. Ako ste zaboravni, aktivirajte podsetnik na mobilnom telefonu.

Izađite napolje

Naučna istraživanja pokazala su da ćete nakon boravka napolju biti znatno manje anksiozni, depresivni ili bolesni. Ako vam prilike to ne dozvoljavaju, otvorite makar prozor kako bi svež vazduh ispunio prostoriju.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Čak i najbolje stolice ne mogu sprečiti negativno dejstvo dugotrajnog sedenja, ali postoji mnogo načina da opustite napete mišiće, ojačate ih, i poboljšate cirkulaciju. Na vama je da odlučite koju vrstu fizičke aktivnosti želite da praktikujete – obično se preporučuju joga ili pilates, a čak i desetak minuta izvođenja određenih vežbi svakako predstavlja bolju opciju od zanemarivanja fizičke aktivnosti u potpunosti.

Foto: adamr/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare