Uređenje doma

Kako i kada izraziti neslaganje nadređenoj osobi?

Kako izraziti neslaganje s nadređenom osobom s posla, a pritom ne načiniti sebi, ali i drugima više štete nego koristi, pa možda zaraditi i otkaz, pitanje je na koje bi mnogi želeli da znaju odgovor...

Četvrtak, 29.01.2015.

16:52

Izvor: zena.hr

Default images

Podeli:

Izražavanje neslaganja ne zavisi samo od vas kao podređene osobe, nego i od nadređene osobe, i toga do koje mere ona ima autoritet, autonomiju odlučivanja, njenog karaktera, i stila rukovođenja. Neke nadređene osobe dopuštaju svojim podređenima mnogo više slobode, dok druge od podređenih traže isključivo sprovođenje svojih direktnih uputstava, bez pogovora. Ali, bilo kako bilo, sigurno da za izražavanje otvorenog neslaganja postoje mesto i vreme koje pažljivo treba birati.

Zapamtite, cilj izražavanja neslaganja ne može da bude vaše dokazivanje kako ste vi u pravu, a nadređena osoba greši, tj. prkos ili inat, nego konstruktivno pronalaženje rešenja. Od vaša lične procene zavisi na koji način ćete to izraziti, jer vi sigurno nabolje poznajete tu osobu u datim okolnostima. Pri nego što iz vas izlete stvari koje se neće svideti nadređenoj osobi, evo određenih smernica pomoću kojih na jedan vrlo taktičan, primereni način možete da kažete šta mislite i za to još dobijete, ako ne pohvale, onda neku vrstu priznanja da ste u pravu, i/ili da obavljate dobar posao.

Nikad nemojte da iskazujete nepoštovanje – Bez obzira na to u kojoj se meri ne slažete s nadređenom osobom oko bilo koje stvari ili problema, uvek imajte poštovanja. Naravno, isto važi i za nadređenu osobu, ali imajte uvek na umu da u hijerarhijskoj lestvici vi niste u ravnopravnom položaju.

Nemojte da pokazujete neslaganje s nadređenom osobom u javnosti – Na poslovnim sastancima, prezentacijama i bilo kojim drugim poslovnim prilikama. Ako ne želite da odmah nakon sastanka budete otpušteni ili snosite razne druge posledice, imajte na umu da je nadređena osoba „zakon“. Ni na koji način nije primereno da otvoreno izražavate neslaganje, i postupate protivno zadanim smernicama i uputstvima.

Direktno izrazite svoje neslaganje nadređenoj osobi – Kada se ne slažete s nadređenom osobom, izrazite svoje mišljenje njoj, a ne svojim kolegama ili drugim nadređenim osobama. Imajte na umu da samo nadređena osoba može da promeni svoje mišljenje. Takođe, jedna osoba ili više njih može preneti vašem šefu ili šefici da se ne slažete s njim/njom i da se žalite na njega/nju, a vaše žalbe na kraju mogu uticati i na celokupni moral, što nije produktivno.

Izaberite pravo vreme za izražavanje neslaganja – Uvek se može dogoditi da reagujete impulsivno, nepromišljeno, u afektu, ali to ne umanjuje štetu. Izrazite svoje neslaganje nadređenoj osobi samo kada imate priliku da razgovarate s njom u smirenom okruženju, i kada za to postoje okolnosti. Ponovno ponavljamo, nikako to ne činite za vreme poslovnih sastanaka i sličnih okolnosti.

Neslaganje ne sme da bude na ličnom nivou – Kada izražavate neslaganje, predstavite to tako da ne suprotstavite sebi nadređenu osobu, već sebe i nadređenu osobu suprotstavite problemu. Budite profesionalni, objektivni, konstruktivni i iznad svega imajte poštovanja. Takođe, predložite najbolje alternativno rešenje problema. Ako i ne bude prihvaćeno, važno je da ste pokušali i ostavili dobar utisak.

Jeste li sigurni da je to pametna ideja? – Neke nadređene osobe jednostavno ne vole da im podređeni izražavaju neslaganje, na bilo koji način i u bilo kojoj formi. Možda ako vaša nadređena osoba ima svoju nadređenu osobu, možete njoj izneti problem, ali ako nema nikoga iznad, tada se možete ili pomiriti s tim da radite sve što morate da radite - bez obzira na vaše mišljenje, ili je možda vreme da promenite posao.

Izvor: zena.hr
Foto: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare