Uređenje doma

Rad u kancelariji ili kod kuće: Koji su radnici produktivniji?

Šta kažete na malo posla od kuće?

Četvrtak, 05.02.2015.

14:00

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Ovaj koncept poslednjih godina tema je sve većeg broja rasprava, a čini se i da ima itekakvih prednosti.

Naime, novo istraživanje objavljeno u magazinu “Harvard Business Review”, a sprovedeno od strane dva profesora ekonomije sa Stenford univerziteta, bavilo se upravo tim pitanjem: kakve sve prednosti ima rad od kuće u odnosu na onaj u kancelariji?

U istraživanju je učestvovalo 255 zaposlenih jedne kineske putničke agencije, koji su podeljeni u 2 grupe. Tokom idućih 9 meseci, jedna grupa je dobila dozvolu za rad kod kuće, dok je druga grupa ostala u kancelariji. Profesori Nikolas Blum i Džon Roberts zatim su beležili rad jedne i druge grupe tokom spomenutog vremenskog razdoblja. Svi uslovi bili su jednaki: smene su jednako trajale, svaka grupa imala je iste direktore itd.

Rezultat?

Radnici koji su radili kod kuće, bili su za 13 odsto produktivniji od onih koji su radili iz kancelarije. Oni su bili produktivniji i po minutu od ovih drugih, a istraživači tvrde da je to bio rezultat veće tišine kod kuće. Eksperiment je bio toliko uspešan, da je kompanija svim svojim radnicima ponudila rad kod kuće kao opciju.

Ali, polovina grupe koja je radila od kuće, nakon nekog vremena se vratila u kancelariju, a 75 odsto onih koji su radili iz kancelarije, tu su i ostali.

Zašto?

Oni koji su radili kod kuće osećali su se usamljeno.

Šta biste vi odabrali?

Izvor: index.hr
Foto: stockimages/FreedigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare