Nikad lakše: Napravite sami svoju voćnu rakiju

Možda niste znali, ali bez previše muke sami možete napraviti svoje omiljene alkoholne likere i rakije, a evo i kako. Sve što vam je potrebno kako biste napravili vašu omiljenu voćnu rakiju je alkohol poput vodke, brendija, ruma ili viskija i malo strpljenja.

Petak, 23.01.2015.

15:12

Izvor: 24sata.rs

Default images

Podeli:

Šta vam je potrebno:

- Sveže ili zamrznuto voće koje je temeljno oprano. Sveže voće ima više ukusa i lakše je raditi sa njim, ali uz pomoć zamrznutog voća imaćete svoj omiljeni alkoholni napitak tokom cele godine

- Alkohol poput vodke, brendija, viskija, ruma pa čak i nekog slabijeg čistog alkohola. Svaki alkohol koji izaberete trebalo bi da sadrži barem 40 odsto alkohola kako bi služio kao konzervans. Vodka najbolje upija ukuse voća bez preteranog menjanja svog originalnog ukusa

- Fina cediljka kojom ćete procediti voće

- Gaza za finalno filtriranje – ona će ukloniti fine čestice koje su možda prošle kroz cediljku

- Drvena varjača za mešanje

- Običan šećer

- Voda

- Posude za meru

- Staklene tegle ili flaše

Kada su mere u pitanju, najbolje je da ih određujete na osnovu posude u kojoj ćete praviti vaš liker.

Blago iseckajte ili izgnječite voće kako bi alkohol bolje upio njihov ukus. Ako niste sigurni u tačnu količinu, voće bi trebalo da napuni teglu ili flašu 2.5 centimetara do vrha.

Međutim, prvo je potrebno da sterilišete tegle u ključaloj vodi u kojoj ćete ih držati najmanje tri minuta. Nakon toga ih ostavite u vreloj vodi sve do trenutka kada ćete ih upotrebiti.

Voće ne bi trebalo da temeljno popuni teglu pošto je potrebno da ga alkohol obavije.

Dodajte dovoljno alkohola da u potpunosti prekrije sadržaj tegle, a voće bi trebalo da ima dovoljno prostora da „pliva“ unutar tegle. Važno je da sadržaj tegle ne bude izložen vazduhu. Alkohol bi trebalo da u potpnosti prekrije sadržaj tegle i dođe do njenog samog vrha kako bi se sprečio ulazak vazduha.

Teglu sklonite sa sunčeve svetlosti i svakih para dana promućkajte njen sadržaj. Sve ukupno, tegla bi trebalo da odstoji između 4 i 6 nedelja. Nakon ovog perioda, uz pomoć cediljke i gaze dobro procedite sadržaj.

Kada je sve proceđeno, potrebno je ubaciti zaslađivač. Možete napraviti prost sirup razlaganjem šećera u vodi. Slatkoću sirupa prilagodite vašem ukusu.

Dodajte šećer u teglu i odložite je još na 2 do 4 meseca pre nego što ga poslužite.

Što je duži vremenski period, to će vaš liker biti ukusniji.

Izvor: 24sata.rs
Foto: Personal Creations/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare