Tri vrste sosa koje morate znati da pravite

Ukusno i brzo gotovo jelo - recept je o kojem sanjamo, posebno radnim danima, kada je malo vremena za kuvanje. Osnovni sosevi poput bešamela ili sosa od paradajza u tome nam itekako mogu pomoći.

Nedelja, 01.03.2015.

13:53

Izvor: tportal.hr

Default images
foto: thinkstock

Podeli:

Četiri tipa sosa bešamel

Prvi od soseva je zapravo bešamel koji se, na primer koristi za pravljenje lazanja. Priprema se tako kada otopite maslac i dodate brašno koje treba dobro promešati, a zatim se dodaju slatka pavlaka i mleko, te se doda so dok ne dobijete dovoljno gustu smesu da se fino prelije po testenini. Razne varijante ovog sosa mogu se pripremati dodavanjem sireva poput parmezana, preporučuje kulinarski magazin “Food 52”.

Sos od paradajza

Kao mali sigrno ste često jeli sos od paradajza, ako ništa drugo - sa špagetama. Može ga se pripremati na isti način kao i bešamel s dodatkom soka od paradajza, ali postoji i bolja verzija s malo više ukusa. Propržite usitnjeni luk i crni luk na malo maslinovog ulja, dodajte pire od paradajza uz malo pelata te još nekoliko omiljenih začina poput origana. Ovaj je sos također brzo gotov i odlično ide uz njoke, kao i uz razne vrste testenine. Smetaju li vama ili deci komadići pelata, na kraju ih usitnite štapnim mikserom.

Holandez sos

Volite li špargle, onda znate da se sos holandez najbolje dopunjuje s njima, ali odličan je i preko drugih vrsta povrća ili ribe pa vredi naučiti kako se pravi. Iako zvuči pomalo zastrašujuće zbog postupka redukcije, jer morate pustiti vino da ispari, za ovaj sos samo treba malo više strpljenja jer morate mutiti žumance sve vreme kako se ne bi stvorile nepoželjne grudice. Rastopite maslac na laganoj vatri i ostavite sa strane da se malo ohladi. Umutite penasto žumance na pari i uz stalno mešanje dodajte malo belog vina, otopljeni maslac te limunov sok i začine po želji. Umak se mora odmah poslužiti jer nije jednako ukusan ako se ohladi, a nikako nije preporučljivo podgrejavati ga.

izvor: tportal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare