Neprijatne upale: Loši krajnici utiču na rast i razvoj deteta

Uvećanje krajnika može da izazove zaostajanje u telesnom razvoju deteta, a takvo dete ćete prepoznati po stalno otvorenim ustima, sekretu iz nosa i bledoj koži...

Petak, 23.01.2015.

16:21

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Krajnici su važan deo imunološkog sistema - prva su linija obrane tela od štetnih spoljašjnih uticaja, uključujući i mikrorganizme koji mogu da izazovu neugodne infekcije.

Krajnici se razvijaju pre rođenja, a nakon rođenja se postepeno uvećavaju, najčešće do šeste ili sedme godine. Nakon toga se njihova važnost u obrani organizma postepeno smanjuje pa se oko puberteta smanjuje i veličina krajnika.

Ako su upale krajnika česte ili hronične, oni više ne obavljaju svoju obrambenu funkciju nego postaju žarište upale koja se manifestuje bolovima u grlu, otežanim gutanjem i zadahom. Ali i kada tih simptoma nema, krajnici mogu da budu uvećani, s gnojnim čepovima.

Važno je razlikovati upale krajnika izazvane virusima i bakterijama od hronične upale krajnika i ždrela koja nastaje zbog pojačane sekrecije iz nosne šupljine u ždrelo (upala sinusa, devijacija nosne pregrade, alergija), ili zbog nadraživanja sluzokože pušenjem, alkoholom, vraćanjem želudačne kiseline, vrućom i začinjenom hranom i sl.. U tim slučajevima treba lečiti uzrok, a ne operisati krajnike.

Operacija krajnika se preporučuje kada osoba godišnje boluje oko sedam puta ili je pet i više puta u dve godine imala gnojne angine. U prilog operaciji idu i povišena temperatura, povećani limfni čvorovi, kvalitetno sprovedena terapija antibioticima koja nije dala rezultate i komplikacije angine kao što su peritonzilarni apsces, flegmona, tuberkuloza itd.

Dok su upale krajnika česte i kod dece i u starijoj životnoj dobi, kod mlađe dece, od druge do sedme godine, vrlo su česte akutne upale trećeg krajnika smeštenog u nosnom ždrelu.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Serge Bertasius Photography/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare