Šarli ebdo: "Poštedeli su mi život zato što sam žena"

Segolen Vinson, novinarka koja je preživela teroristički napad na magazin “Šarli ebdo“, opisala je kako je izgledao njen susret sa braćom Kuaši i zašto su odlučili da joj poštede život.

Sreda, 14.01.2015.

09:53

Izvor: B92

Default images
Žena drži parolu "Ja sam Šarli" na maršu solidarnosti sa žrtvama

Podeli:

Preživela je govorila o “krupnim, velikim i uznemirenim očima“ jednog od braće Kuaši koji joj je poštedeo život.

“Nemoj da se plašiš. Smiri se, neću te ubiti. Ti si žena, a mi ne ubijamo žene“, rekao je terorista samo nekoliko trenutaka nakon što su on i njegov brat ubili devetoro njenih kolega, uključujući i jednu ženu.

Četrdesetogodišnja Segolen Vinson prisetila se kako je hipnotisano gledala u oči ubice koje su virile ispod kapuljače.

“Imao je veoma velike i crne oči, ali na neki način i nežne. Ipak, velika uznemirenost bila je prisutna u njima“, izjavila je ona za franucski list ’Monde’ dodajući da joj je Said Kuaši rekao da će je poštedeti, ali da zauzvrat mora da pročita Kuran.

Ona se prisetila i atmosfere u redakciji tog dana kada su imali sastanak. Sve je još bilo u novogodišnjem raspoloženju, jedenju torti i neukusnim šalama o oralnom seksu i igranju s crvenom koker španijelkom Lilom koja je bila redakcijski pas.

Opuštenu atmosferu u redakciji prekinulo je naglo otvaranje vrata i maskirani čovek koji je povikao "Allahu akbar" (Bog je najveći) i prodrao se se "Gde je Šarb?", glavni urednik lista koji je ubijen u napadu.

Čula je, skrivena iza pregrade u susednoj kancelariji, kako napadači pucaju smireno i bez zadrške, kao i korake Lilinih šapa koja je išla od tela do tela. Kako kaže, pucali su potpuno mirno i organizovano.

“To nije bila rafalna palja. Bio je to hitac, nakon hica. Niko čak nije ni pustio glas, svi su bili zatečeni“, opisala je tragičnu situaciju.

Nakon toga našla se oči u oči s napadačem.

“Dok je on pričao ja sam samo klimala glavom. Gledala sam ga u oči jer sam verovatno nesvesno želela da ga ’smekšam’. Molila sam se da ne skida pogled s mene jer se kolega Žan Luk sakrio ispod stola pored. Ubica ga nije video. Razumela sam dovoljno da ako nije spreman da ubije ženu, lako će ubiti muškarca“, izjavila je.

Kada se napad završio i ubice su napustile redakciju, Vinsonova je zatekla “pravu verziju horora“, kaže. Tela su bila svuda. Jedan kolega (koji je preživeo) imao je ranu od metka na obrazu, drugi je bio upucan u noge i stomak i umirao.

Dok je zvala hitnu pomoć u stanju šoka, Vinsonova nije mogla da se seti ni adrese redakcije već je, kaže, panično ponavljala – “Svi su mrtvi!“

foto: Beta/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.