Mala, bela laž: U 18. godini saznala da je Afroamerikanka

Lejsi Švarc je odrastala u ubeđenju da je Jevrejka i belkinja. Ipak, kada je napunila 18 godina saznala je potpuno drugačiju istinu o svom poreklu.

Ponedeljak, 26.01.2015.

16:35

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Tridesetsedmogodišnja Lejsi je tek u 18. godini saznala da je njena majka imala aferu sa Afroamerikancem po imenu Rodni koji je zapravo njen biološki otac.

Zanimljivo je da je pravu istinu saznala tek kada se upisala na koledž, a šalterska službenica ju je označila kao Afroamerikanku.

U snažnom dokumentarcu "Little White Lie" ona opisuje svoje detinjstvo u Vudstoku u državi Njujork i spoznaju o njenoj potpuno drugačijoj ‘pozadini’.

“Mislila sam da potičem iz duge linije njujorških Jevreja. Vaspitana sam u jakom religijskom duhu, zato mi ni u jednom trenutku nije palo na pamet da sam crnkinja. Nisam se pretvarala da sam nešto što nisam. Jednostavno sam odrasla u ubeđenju da sam bela”, kaže ona.

Lejsina majka nikada nije priznala svom suprugu da on nije biološki otac njene ćerke, a njenu tamnoputost pravdala je genima dede koji je sa Sicilije.

“Ako bolje pogledate ja zaista jesam tamnoputa, ali na mom primeru možete videti kolika je moć poricanja i obmane”

Kada su je na koledžu identifikovali sa crnom rasom, ona je pojurila kući kako bi se što pre suočila s roditeljima koji su se tada već uveliko razveli.

“Plašila sam se da ću prestati da budem deo sveta u kom sam odrastala. Osećala sam se izgubljeno kada mi je majka saopštila istinu”

Majka joj je objasnila da je bila neverna, ali je sve to predstavila kao nevažnu stvar kojom ne bi trebalo da se opterećuje - “Lejsi, moraš da shvatiš da sam pre nego što sam postala tvoja majka i ja bila devojka i žena”

Svoje životno saznanje Lejsi je iskoristila da napravi dokumentarac koji će uskoro biti prikazan u Njujorku i Los Anđelesu, ali je kreirala i veb-sajt gde ljudi anonimno mogu podeliti svoje porodične tajne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.