Užasan tajni svet Instagrama: "Mršavi selfiji me umalo nisu ubili"

Tinejdžerka koja je obolela od anoreksije nakon što je postala opsednuta 'thinspiration' (mršavim) fotografijama na Instagramu, upozorava kako je korišćenje društvenih mreža uzrokovalo njeno izgladnjivanje.

Ponedeljak, 02.03.2015.

13:49

Izvor: magazin.hr

Default images
foto: instagram

Podeli:

Sedamnaestogodišnja Indija Edmonds razvila je poremećaj u ishrani sa svega 14 godina, nakon što je počela opsesivno da se upoređuje sa zvezdama poput Kare Delevinj i Alekse Čung, kao i drugom anoreksičnom decom i tinejdžerima.

“Mirror Online“ otkriva da deca stara 10 godina već komuniciraju tajno putem Instagrama, gde dele savete kako da smršaju, ispovraćaju pojedeno i izgladnjuju se, a da njihovi roditelji to ne primete.

Indija je imala tek 14 godina kad se priključila Instagram zajednici i počela da koristi 'thinspiration' - fotografije izuzetno mršavih žena koje bi druge trebalo da podstaknu na gubitak kilograma.

"Svi u školi su bili na Instagramu. Devojčice su objavljivale fotke i uvek mi se činilo da su mršavije i lepše od mene", priznaje Indija. Iako je tada težila zdravih 57 kilograma, postala je opsednuta u svojoj potrazi za fotografijama mršavih devojaka.

"Obožavala sam njihove mršave butine s rupom između, a uvek sam mrzela svoje noge. Sećam se da sam jednom izašla u kratkim pantalonicama i vrhovi mojih butina su se trljali jedno o drugo. Mrzela sam to. Takođe, jedan dečko u školi je rekao da imam kratke, zdepaste noge i to mi je ostalo u pamćenju", priseća se Indija.

*ALT

India je uskoro počela da povraća hranu koju je pojela, s tim da je pomalo smanjivala jelovnik sve dok nije došla do toga da je živela na tri paketa želea i jednom soku dnevno.

Uz takvu strogu dijetu, pridržavala se i striktnog režima vežbanja koji je uključivao tri sata u teretani i na bazenu.

Nakon šest meseci gladovanja i prihvatanja saveta od drugih obolelih na Instagramu, devojčica je pala na svega 38 kilograma. Kod kuće se onesvestila, te ju je majka odvela u bolnicu. Premda je izgledala kao leš, kako sama kaže, dotad nije bila svesna da boluje od anoreksije.

Od aprila do septembra 2013. godine bila je u bolnici, gde je prislino hranjena kroz cevčicu, jer iako su joj lekari rekli da mora da jede ako ne želi da umre, ona sebe nije mogla da natera na to. Zanimljivo je da je u bolnici počela da fotografije više selfija nego ikad pre, te je tajno u kupatilu vežbala.

Danas je Indija na putu oporavka i ima 47 kilograma, ali i dalje prima poruke od devojčica koje žele da izgledaju kao ona u najmršavijim danima.

izvor: magazin.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare