Duplo kvalitetniji obroci za dobro zdravlje trudnice i bebe

Pravilna ishrana jedna je od osnova na kojima počiva dobro zdravlje, a naročito je bitno povesti računa o njoj ako ste u drugom stanju...

Sreda, 21.01.2015.

15:02

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Loša ishrana tokom trudnoće u prvom tromesečju može da utiče na formiranje organa fetusa, a u drugom i trećem da uspori fetalni rast.

“Energetske potrebe trudnica se ne povećavaju u prvom tromesečju, dok u drugom i trećem treba pojačati dnevni unos kalorija, uglavnom iz ugljenih hidrata i proteina” kaže za "Novosti" Ljubiša Knežević, nutricionista i šef Odeljenja za dijetetiku i ishranu Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara".

O ishrani se posebno mora voditi računa ako trudnica ima neki dodatni zdravstveni problem, poput visokog pritiska ili dijabetesa, ali i ako je gojazna, ima mučninu i povraća u prvom trimestru trudnoće.

Iako je dobitak na težini tokom devet meseci individualan, smernice kojih se lekari drže su da normalno uhranjene žene treba da dobiju oko 0,4 kg nedeljno, pothranjene 0,5 kg nedeljno, a gojazne ne više od 0,3 kg nedeljno. Pothranjene trudnice češće rađaju decu male težine i kod njih češće dolazi do prevremenih porođaja.

S druge strane, gojazne trudnice imaju komplikacije tokom porođaja, i češće obolevaju od gestacionog dijabetesa i hipertenzije u trudnoći.

“Najbolji izvor proteina za trudnice su posna mesa i riba, mleko i mlečni proizvodi sa nižim procentom masti, belance, mahunarke i koštunjavi plodovi” predlaže Ljubiša Knežević. Ugljene hidrate treba unositi prvenstveno kroz integralne žitarice, mahunarke i krtolasto povrće. U trudnoći je veoma važan unos omega-3 i omega-6 polinezasićenih masnih kiselina.

Folati (folna kiselina) su veoma važni za pravilan razvoj embriona i prevenciju neuroloških defekata. Unos folne kiseline treba pojačati nekoliko nedelja pre začeća pa do drugog meseca trudnoće.

U zemljama u kojima je prevalencija anemije u trudnoći iznad 30 odsto preporučuje se suplementacija gvožđem i folnom kiselinom, dodaje Knežević: “Za vreme trudnoće zbog rasta fetusa, povećava se apsorpcija minerala kao što su gvožđe i kalcijum. Nedostatak gvožđa može da dovede do prevremenog porođaja i smanjenja porođajne mase novorođenčeta, pa je potrebno da se prati da li je trudnica anemična. Suplementacija kalcijuma je neophodna samo kod žena koje ne unose mleko i mlečne proizvode i kod vegeterijanki.”

Izvor: novosti.rs
Foto: edgarholguin /Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare