Najčešće promene na koži koje muče trudnice

Tamne mrlje na koži muče polovinu trudnica, akne se najčešće javljaju u prvom tromesečju, a ispucale vene posledica su pojačane cirkulacije krvi u telu...

Četvrtak, 22.01.2015.

16:02

Izvor: 24sata.hr

Default images

Podeli:

Tokom trudnoće promene ne pogađaju samo telo već i kožu, a za sve su krivi nagli skokovi u nivou hormona. Koža postaje osetljivija, a kožna oboljenja koja je žena imala pre nego što je zatrudnela mogu se pogoršati. Tokom tog perioda posebno je osetljiva na sunce, lako izgori i često reaguje na deterdžente i sapune.

Hiperpigmentacija

Najčešći problem je hiperpigmentacija, odnosno tamne mrlje koje se javljuju na čelu i obrazima, a posledica su pojačane proizvodnje melanina. Tokom trudnoće telo proizvodi više hormona, što pojačava proizvodnju melanina, prirodnog pigmenta koji kontroliše boju kože i količinu apsorbovanog UV zračenja. Ovaj problem muči skoro polovinu trudnica.

Akne

Bolne bubuljice karakteristične su za prvo tromesečje. Visoki nivoi hormona podstiču proizvodnju prirodnih ulja ili sebuma, zbog čega se koža brzo masti. Previše sebuma blokira pore, a kao rezultat javljaju se akne.

Ispucale vene

One su rezultat pojačane cirkulacije koja je neophodna za život i razvoj deteta. Višak krvi koja protiče vrši pritisak na kapilare, zbog čega lakše pucaju. Stanje se najčešće popravlja nakon porođaja, kada se nivo hormona opet stabilizuje.

Strije

Strije se javljaju usled rastezanja kože. Trudnoća podstiče rastezanje kože brže i više nego inače, pa ona lakše puca. Povišen nivo hormona takođe utiče na ravnotežu kožne barijere i čini je tanjom nego inače. Tokom trudnoće se preporučuje unošenje vitamina E i C i redovno mazanje kože uljima koja će podstaći njeno obnavljanje, poput bademovog ulja.

Linea nigra ili tamna linija uzduž stomaka

Tamna linija najčešće se javlja u drugom tromesečju, a posledica je promena u ravnoteži hormona. Trbušni mišići se rastežu kako bi napravili više mesta za dete, što ostavlja tamni trag na koži. Najčešće izbledi nekoliko nedelja nakon porođaja.

Izvor: 24sata.hr

Foto: Valerie/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare