Muškarci i žene su ljubomorni na drugačiji način, a evo i zašto

Prema istraživanju američkog Univerziteta Čepmen, ono što izaziva ljubomoru nije isto kod oba pola...

Petak, 23.01.2015.

15:19

Izvor: tportal.hr

Default images

Podeli:

Evolucija igra veliku ulogu u tome, pokazalo je isto istraživanje.

Otkad postoje ljudske veze, postoji i ljubomora, a zanimljivo je da su pripadnici oba pola ljubomorni iz potpuno drugačijih razloga. Prethodna istraživanja pokazala su tako da su muškarci više uznemireni idejom seksualne nevere (čak i kad nema emocija), a žene su više uznemirene idejom emocionalne nevere (čak i kad npr. nije uključen telesni kontakt).

Istraživači sa američkog Univerziteta Čepmen i UCLA nedavno su ponovili pomenuto ispitivanje i došli do zanimljivih rezultata.

Istraživanje su sproveli u četiri različite grupe (heteroseksualni muškarci i žene, kao i homoseksualni muškarci i žene), a prema njihovim rezultatima, objavljenim u magazinu “Archives of Sexual Behavior”, gore pomenuta teorija drži vodu. Većina heteroseksualnih muškaraca otkrila je da im je ideja da njihova partnerka ima seksualni odnos s nekim neprihvatljivija od preljube koje se zasniva samo na emocijama.

Ko je dakle kriv zbog ovih rezultata? U suštini, kažu naučnici, sve je zacrtano u evoluciji. Evolucija muškarcima diktira zabrinutost za to da se njihova DNK prenese na potomstvo! Dakle, ideja o drugom muškarcu koji će svoje gene preneti na njihovu partnerku oduvek je bila (a očigledno još jeste) vrlo uznemirujuća.

S druge strane, žene imaju tendenciju da se više bave odgajanjem dece, a kako trajno odsustvo partnera označava znatno nižu stopu preživljavanja potomstva, emocionalno neverstvo predstavlja veći faktor rizika. Nije bitno da li i koliko je muškarac odsutan, dok god se na kraju dana vrati da preuzme brigu o detetu.

Naravno, sve ovo u današnjem svetu zvuči vrlo konzervativno, pa ovu teoriju treba razmatrati vrlo obazrivo i zbog nekih drugih činilaca koji nas određuju.

Izvor: tportal.hr
Foto: phototstock/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare