Zdravlje žene

Okidači migrene: 5 vrsta hrane koja izaziva glavobolju

Ako ste skloni jakim glavoboljama ili migrenama znate da se bol može pojaviti iznenada, a biti podstaknuta jakim mirisima ili zbog izloženosti preterano jarkom izvoru svetlosti. Na pojavu glavobolje utiče ispijanje alkoholnih pića, ali i kafe i čaja koji sadrže tanine i kofein – poznate okidače glavobolje. Evo koje bi namirnice trebalo da uzimate s oprezom, odnosno tek na povremenoj bazi.

Nedelja, 01.02.2015.

15:41

Izvor: B92

Default images

Podeli:

1. Sir

Tiramin je aminokiselina koja je povezana s podsticanjem migrena. Sprovedene su brojne studije koje su ispitivale vezu između ove stvari i jakih glavobolja, a koje su pokazale da osobe koje pate od migrena ne mogu u potpunosti neutralizirati taj spoj. Tiramin je sastavni deo fermentiranih sireva pa bi svakako trebalo ograničiti unos ove namirnice.

2. Mlečna čokolada

Konzumacija mlečne čokolade okidač je jakih glavobolja. Iako kakao štiti nervne ćelije u mozgu, u prerađenom obliku može izazvati jaku bol u ovom predelu. Trećina svih osoba koje pate od migrena imaju pojačanu želju za slatkim neposredno pre pojave glavobolje, pa posežu za čokoladom što dodatno pogoršava celu situaciju.

3. Hladna hrana

Velika je šansa da ćete dobiti glavobolju ako toplo telo – na primer, nakon vežbanja 'šokirate' hladnim namirnicama poput pića s ledom ili sladoledom. Osetićete trenutnu bol u čelu koja će potrajati oko 25 do 60 sekundi. Ne čudi stoga što je više od 90 posto osoba koji pate od migrena osetljivo na konzumaciju sladoleda i drugih ledenih zalogaja.

4. Salame i konzervirana hrana

Viršle, kobasice i salame sadrže nitrate koji se smatraju još jednim okidačem za migrene. Nitrati su stvari za konzerviranje hrane, koji poboljšavaju ukus hrane i kako bi produžili njihovu svežinu, a čest su sastojak i različite hrane koja se prodaje u konzervama.

5. Prehrambeni aditivi

Sulfati koji se dodaju u procesu industrijskog sušenja voća poput smokvi, šljiva i marelica, ali i vinima čest su izvor glavobolja. Ako ste skloni boli u ovom delu tela dobro čitajte deklaracije na proizvodima pa izbegavajte hranu koja sadrži i prehrambene aditive poput mononatrijevog glutaminata (E 621), ekstrakta kvasca te hidroliziranog biljnog proteina.

izvor i foto: zadovoljna; freeimages.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare