Zdravlje žene

Simptomi koje žene nikako ne smeju da ignorišu

Žensko telo se uvek menja, a u većini slučajeva su te promene normalne. Ipak, i kada jesu, moramo obratiti pažnju na naše telo i znati kada je vreme da se obratimo lekaru.

Sreda, 04.02.2015.

12:47

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Doktorka Robin Andersen apeluje da svaki novi simptom ukazuje na to da se nešto u našem telu promenilo. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka donosimo vam listu promena i simptoma koje žene nikako ne bi trebalo da zanemaruju.

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Promene na grudima

Većina izraslina na grudima ne mora obavezno značiti rak dojke, ali vaš doktor bi uvek trebalo da ih proveri. Javite se lekaru ukoliko imate neke od ovih promena:

  • Neravnine na koži grudi
  • Bradavice koje su okrenute ka unutra
  • Tečnost iz bradavica
  • Crvenilo ili kvržice

Kako bi istražio uzrok ovih simptoma vaš doktor će uraditi pregled i postaviti vam pitanja iz vaše medicinske istorije.

Nadimanje

“Žene se uvek nadimaju. U redu je sačekati nedelju ili dve i videti da li će to prestati“, savetuje dr Marlet Mejers.

Ali, ako vaši simptomi ne prolaze ni posle dve nedelje ili nakon gubitka kilograma obratite se lekaru. Stalno nadimanje nekada može biti znak raka jajnika. Inače, rak jajnika je poznat kao podmukla bolest koja se često ne opazi na vreme. Jako je važno barem dva puta godišnje posetiti ginekologa i preventivno se kontrolisati.

Krvarenje između menstruacija

Ukoliko i dalje imate menstruacije, recite svom lekaru da ste primetili krvarenje između njih. Krvarenje koje nije deo vašeg mesečnog ciklusa može značiti svašta, ali je važno da lekar isključi mogućnost raka materične sluznice.

Dok se krvarenje kod mlađih žena u međuperiodu između menstruacija može desiti i spontano, kod onih u menopauzi to nikada nije normalan slučaj i odmah se moraju javiti lekaru.

Promene na koži

Promene u veličini, obliku ili boji mladeža ili drugog mesta su jedan od najčešćih znakova raka kože. Obavezno se javite svom lekaru jer ovakve stvari nikako ne smeju da se ignorišu, a u većini slučajeva neće biti tako strašne ako preventivno reagujete.

Problemi s disanjem i gutanjem

Kratak dah ili šištanje mogu biti rani znaci raka pluća i trebalo bi to prijaviti lekaru ako se simptomi nastave duže od dve nedelje. Oboleli od raka pluća često opisuju da se simptomi nalik astmi javljaju dan nakon neke aktivnosti.

Loš kašalj ili bol u grudima kao kod bronhitisa može biti znak nekoliko vrsta raka, uključujući tumore pluća i leukemije.

Teškoće pri gutanju ili dugotrajan osećaj da morate da pročistite grlo može biti znak raka jednjaka ili raka grla. U nekim slučajevima može se javiti neobičan osećaj pritiska pri gutanju.

Krv u mokraći ili stolici

Obavezno se javite lekaru ako krvarenje traje više od nekoliko dana. Krvava stolica često je posledica hemoroida, ali takođe može biti simtom raka debelog creva. Krv u urinu može biti prvi simptom raka bubrega, kaže dr Herbert Lepor.

Oticanje limfnih žlezda

Limfne žlezde su male žlezde veličine pasulja. Promenu većine limnih žlezda izaziva neka infekcija. Ipak, u nekim slučajevima raka uključujući leukemiju ili limfom mogu uticati na to da oteknu.

Ako osetite da imate oteklinu ili čvor na nekom delu tela koji traje više od mesec dana, posetite lekara.

Nagli gubitak kilograma

Većina žena želi da im se višak kilograma magično istopi. Ali, gubitak pet kilgorama ili više bez promene režima ishrane ili vežbanja može biti alarm. Ovo je češće simptom lošeg rada štitne žlezde, ali u nekim slučajevima može biti i simptom raka pankreasa.

Gorušica

Previše hrane, alkohola ili stresa su češći uzrok gorušice. Doktori savetuju da promenite režim ishrane na nedelju-dve i vidite hoće li se stanje promeniti. Ukoliko vam ni nakon toga ne bude bolje, obratite se lekaru. Gorušica koja ne prolazi može biti simptom raka stomaka, grla ili jajnika.

Temperatura

Groznice ili infekcije koje traju duže ili se ponavljaju mogu biti znak leukemije, kada koštana srž proizvodi abnormalne vrednosti belih krvnih zrnaca. Tolike količine istiskuju zdrava krvna zrnca, što ih onda čini manje efikasnim u borbi protiv infekcija.

Umor

Većina žena je stalno umorna zbog haotičnog načina života. Ekstremni umor koji ne prolazi već nije normalan. Razgovarajte sa svojim doktorom, posebno ako imate još neke simptome i zatražite testiranje krvi i urina.

Kašalj

Kašalj obično prolazi za tri do četiri nedelje. Nemojte ga ignorisati ako traje duže, posebno ako ste pušač i kratkog daha. Ukoliko primetite krv pri kašlju, javite se lekaru. Kašalj je najčešći simptom raka pluća.

Bol u stomaku i depresija

Retko je, ali bol u stomaku u kombinaciji sa depresijom može biti simptom raka pankreasa. Da li bi trebalo da brinete? Ne ako ovu bolest nije imao niko iz vaše porodice, kaže dr Majers, a ako jeste, onda treba da se ispitate.

foto: ambro/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare