Aktuelno

Šok u Holivudu: Otkriveno zašto su se razveli Tom Kruz i Nikol Kidman

Kontroverzni dokumentarac reditelja Aleksa Gibnija, u kom se tvrdi da su pripadnici Sajentološke crkve primorali na razvod dvoje čuvenih glumaca - Toma Kruza i Nikol Kidman, izazvao je veliku prašinu u poslednjih par dana...

Ponedeljak, 26.01.2015.

12:57

Izvor: B92

Default images
foto: Beta/AP

Podeli:

Reditelj Aleks Gibni odlučio je da svojim novim dokumentarcem "Going Clear: Scientology and the Prison of Belief", koji će biti prikazan na Festivalu nezavisnog filma Sundance, iznese u javnost mnoštvo detalja u vezi sa delatnošću Sajentološke crkve, a film, između ostalog, ukazuje i na taktike zastrašivanja kojima su se služili njeni upravitelji ne bi li naveli slavni holivudski par da se razvede.

Prema tvrdnjama Martina Ratbuna, bivšeg člana i jednog od vodećih ljudi crkve, poglavar crkve Dejvid Miskevidž od početka je smatrao glumicu “potencijalnim izvorom problema” jer je njen otac bio čuveni psiholog, pa je radio na tome da ubedi Kruza da se udalji od Kidmanove.

S druge strane, kao katolkinja, glumica je u periodu između 1992. i 2001.godine vršila pritisak na svog supruga da se distancira od crkve, što je rezultovalo time da Kruz tokom snimanja filma “Širom zatvorenih očiju” režisera Stenlija Kjubrika prestane da odgovara na telefonske pozive Miskevidža.

Upravo tada počela je agresivna kampanja da se njih dvoje razdvoje, što je uključivalo prisluškivanje glumičinog telefona i podvrgavanje Kruza psihoanalizi.

Ratbun takođe navodi da su sajentolozi vaspitavali i usmeravali njihovo dvoje usvojene dece da se okrenu protiv majke kako bi Kruz imao veće šanse za sticanje starateljstva nad decom nakon razvoda.

Sudeći prema odjavnoj špici filma, i Kruz i Kidman odbili su da učestvuju u intervjuu.

Par se razveo 2001. godine, nakon čega je usledilo aktivnije zalaganje glumca za Sajentološku crkvu. Kruz je 2004. godine primio Medalju slobode, odlikovanje koje se dodeljuje samo najposvećenijim sajentolozima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.